Se nam obeta nov državni praznik?

Slovenija 04. Mar 202208:57 > 09:25 7 komentarjev
Slovenska in evropska zastava
BOBO

Vlada ne nasprotuje predlogu dopolnitve zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji, s katerim bi kot nov državni praznik določili dan slovenske demokracije, ki bi ga praznovali 12. maja, ne bi pa bil dela prost dan, so sporočili po seji vlade.

Na ta dan leta 1988 je v Unionski dvorani nastalo prvo demokratično politično gibanje Slovenska kmečka zveza od začetka druge svetovne vojne na Slovenskem. To je vodilo do prvih demokratičnih volitev in do ustanovitve samostojne države, so zapisali v sporočilu.

Vlada se po njihovih navedbah strinja, da gre za pomemben dogodek za razvoj demokracije na slovenskih tleh. Kljub temu pa so poudarili, da “mora ureditev praznikov in dela prostih dni vsekakor ustrezati dejanskemu odnosu naših državljanov glede pomembnosti določenih datumov, ki jim je treba dati posebno obeležje”.

Predlagani dopolnitvi zakona vlada ne nasprotuje, ker praznik ne bi bil dela prost dan.

V obravnavo in sprejetje po skrajšanem postopku je predlog dopolnitve zakona državnemu zboru 26. januarja sicer predložil državni svet.

Martinovo ne bo državni praznik

Lani pa je v vodo padla ideja za še en državni praznik. Predlagali so ga poslanci stranke SAB, ki so v državni zbor vložili predlog, s katerim so želeli 11. november (martinovo) obeležiti kot državni praznik, ki ne bi bil dela prost dan. Na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide predloga novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih niso podprli. Za so bili trije člani parlamentarnega odbora, proti pa jih je bilo 10.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje