Se poletje poslavlja?

Slovenija 24. Avg 202210:42 1 komentar
Dež nevihta vreme narava neurje
Žiga Živulovič jr./BOBO

Ker v zadnjih dneh poletne temperature niso več neznosno visoke, ob popoldnevih in večerih pa dežuje, se marsikdo sprašuje, ali se je poletje poslovilo. A to ne drži, zagotavljajo meteorologi. Temperature bodo do konca meseca še povsem poletne, ne bo pa zelo vroče. Popoldanske in večerne padavine pa so zelo potrebne za ublažitev sušnih razmer.

Zadnja leta poletja vedno bolj zaznamujejo vročinski valovi in izjemno visoke temperature. Zaradi tega nekoliko hladnejše temperature, ki jih imamo v zadnjih dneh, marsikdo povezuje s koncem poletja. A da je poletje že pri koncu, po besedah meteorologa Janeza Markoška ne drži.

Do konca avgusta bodo temperature v notranjosti države dosegale od 25 do 29 stopinj Celzija, na Primorskem do 30, 31 stopinj. “To so še povsem poletne temperature,” je dejal dežurni meteorolog na agenciji za okolje.

V prihodnjih dneh bo spremenljivo, kar pomeni, da bodo ob popoldnevih in večerih ponekod nastajale krajevne plohe ter nevihte. “Ne strinjam se, da govorimo o poslabšanju. Dež potrebujemo in je dobrodošel,” je povedal in dodal, “nekaj vode bo, vendar ne bo šlo za splošno deževje, ampak bolj krajevne padavine.”

Krajevne padavine omilile sušne razmere

Pogoste krajevne padavine, predvsem v južni polovici Slovenije, so pretekli teden nekoliko omilile sušne razmere. Razmere so se izboljšale tudi v notranjski in goriški regiji, vendar pa 30-dnevna vodna bilanca še vedno kaže na izrazito sušne razmere.

Izrazito sušne razmere vztrajajo tudi v vzhodnem delu države: v Podravju, na Savinjskem in Koroškem. Stanje vodne bilance v površinskem sloju tal se je poslabšalo v pasu od osrednje Slovenije proti severozahodu – zgornjesavska regija je sedaj izrazito sušna, medtem ko na Bovškem, Gorenjskem ter v Ljubljani z okolico na agenciji za okolje opažajo izjemno sušne razmere. Pričakovane padavine in nekoliko nižje temperature zraka, ki vplivajo na izhlapevanje, kažejo, da se bodo vodnobilančne razmere v površinskem sloju tal v večjem delu države izboljšale, izhaja iz aplikacije Sušomer, ki jo vodijo pri Arsu.

V tujini opažajo, da prve znake jeseni kažejo tudi drevesa, saj so listi spremenili barvo, ponekod pa so jih drevesa že odvrgla. A strokovnjaki pravijo, da so znaki, da je prišla jesen, pravzaprav lažni. Drevesa se zaradi vročinskega vala in suše namreč borijo za preživetje, zato so odvrgla listje in spremenila barvo. Nekatera bi lahko zaradi tega tudi odmrla. Več o tem v prispevku: Zakaj drevesa mislijo, da je že jesen?

Tudi v Dalmaciji poletje še ni reklo zadnje besede

Tudi na Hrvaškem se ob oblakih in dežju sprašujejo, ali se je že začela jesen. Do konca tedna bo v notranjosti države sončno, temperature se bodo postopno višale, pojasnjujejo meteorologi. Nekaj dni bo tudi vročih, ko po definiciji temperature presegajo 30 stopinj. Pripeke ni pričakovati, tako da bo preostanek poletja prijetnejši. Tudi v Dalmaciji poletje še ni reklo zadnje besede. Ozračje tudi na Hrvaškem ne bo stabilno, pričakovati je občasne krajevne plohe.

Kdaj se začne jesen?

Astronomska jesen se začne okoli 23. septembra oziroma ob enakonočju. Traja do 21. decembra, ko se začne zima. Meteorološka jesen pa obsega september, oktober in november.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje