Si je Golob premislil in za kmetijskega ministra ne bo predlagal Vojka Adamiča?

Slovenija 03. Jan 202420:35 16 komentarjev
Robert Golob
Premier Robert Golob (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Pričakovanja, da bo predsednik vlade Robert Golob v sredo v državni zbor poslal ime kandidata za novega kmetijskega ministra, se niso uresničila. Vse glasnejše pa so napovedi, da naj Golob za naslednika Irene Šinko ne bi predlagal upokojenega majorja Vojka Adamiča, ki ga je sicer pred dnevi izpostavil kot svojega favorita za vodenje kmetijskega resorja.

Čeprav je bilo v zadnjih dneh mogoče slišati napovedi, da bo premier Robert Golob predlog za novega kmetijskega ministra v državni zbor poslal v sredo, se to ni zgodilo. V Golobovem kabinetu pravijo, da bo predlog poslal v četrtek, pri tem pa je v Gibanju Svoboda mogoče slišati, da bi premier utegnil predlagati drugega kandidata in ne upokojenega majorja Vojka Adamiča, o katerem je kot že o zanesljivem kandidatu za naslednika Irene Šinko predsednik vlade govoril v nedavnem intervjuju za TV Slovenija.

Tedaj je Golob razkril, da je bil Adamič, ki je po izobrazbi zootehnik, njegov kandidat za vodenje kmetijskega resorja že pred letom in pol, a so nato zaradi želje po uravnoteženju števila ministric in ministrov dali prednost Ireni Šinko. “Nič narobe, zdaj bo imel Adamič znova priložnost, da pokaže svoje znanje,” je pred dobrima dvema tednoma poudaril premier. In dodal, da verjame, da “bomo vsi pozitivno presenečeni”, kako Adamič pozna kmetijstvo. Kot razlog, da ga ni predlagal že pred mesecem dni, ko je državni zbor potrdil Franca Propsa za ministra za javno upravo in Jožeta Novaka za ministra za naravne vire in prostor, je Golob navedel, da je bil Adamič zaradi prej dogovorjenih obveznosti v tujini.

V današnjem intervjuju v oddaji Svet na Kanalu A pa je bil premier glede Adamičeve kandidature manj odločen. Dejal je sicer, da verjame, da bodo “ostali pri njem kot kandidatu”. A dodal, da je, dokler predlog ni vložen, “še vse možno”.

Več naših virov v Gibanju Svoboda nam je sicer v sredo dejalo, da se Golob dogovarja še z drugim možnim kandidatom za kmetijskega ministra, in Adamiču pripisalo malo možnosti, da bi zasedel ministrsko mesto. Kot razlog so navedli njegovo predstavitev pred poslanci največje vladne stranke pred novoletnimi prazniki, s katero pa naj bi bili ti zelo nezadovoljni; še zlasti naj razočaranja menda ne bi skrivali nekateri nekdanji Golobovi sodelavci na Gen-I. Ali je torej še v igri za kmetijskega ministra, smo želeli v sredo preveriti pri Adamiču, a se na naše klice ni odzval.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje