Sindikat: Pošta Slovenije tone. Med zaposlenimi vlada skrajno nezadovoljstvo

Slovenija 11. Jan 202310:14 7 komentarjev
Poštar
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Sindikat poštnih delavcev opozarja na nevzdržne razmere med zaposlenimi in vlado poziva, naj sprejme spremembe zakona o poštnih storitvah, ki jih je podpirala še v času opozicije. "Pričakujemo, da bo te spremembe obravnavala prioritetno in v skladu z že izraženimi stališči," so zapisali v Sindikatu poštnih delavcev in dodali, da bodo pritiskali na vodstvo, tudi s stavko, če bo treba, da uredi ustrezno financiranje poštne dejavnosti.

V Sindikatu poštnih delavcev so vlado in upravo Pošte Slovenije pozvali, naj začneta opravljati svoje delo in poskrbita, da bo država izvajanje temeljne dejavnosti – univerzalne poštne storitve – ustrezno financirala in ovrednotila.

Po njihovem mnenju zaradi neustreznosti trenutnega zakona oziroma neupoštevanja določb o poplačilu negativnega poslovanja od univerzalne poštne storitve trenutno ni tako.

“Uprava se mora zavedati, da njihova delovna mesta prinašajo ne zgolj direktorskih privilegijev, temveč predvsem odgovornost do več kot 6.000 zaposlenih na Pošti Slovenije, ki skrbimo, da je naše temeljno delo – izvajanje vseh poštnih storitev, česar ne more nadomestiti noben paketomat – kakovostno opravljeno, za kar pa prejemamo razmeroma skromno plačilo,” so zapisali v pozivu vladi.

Težave se vlečejo že več desetletij

Dodali so, da med zaposlenimi vlada skrajno nezadovoljstvo, ob tem pa izgubljajo kader.

“Brez primernega vrednotenja našega dela bomo večno v situaciji, ko bomo z lučjo pri belem dnevu iskali zaposlene oziroma jih izgubljali na račun konkurenčnih podjetij, ki ne opravljajo univerzalne poštne storitve, in kjer so obremenitve posledično mnogo manjše. Medtem bomo na strani tisti, ki smo temu poklicu še predani in nam je mar za zagotavljanje kakovostnih storitev vsem prebivalcem Slovenije. Vendar smo zaradi posledic večdesetletnih zgrešenih plačnih in kadrovskih politik na delovnem mestu izgoreli,” opozarjajo.

Zavedajo se, da njihove težave trajajo že več desetletij, a “če se nekdo odloči prevzeti vodenje državnega podjetja, mora to delo tudi opravljati za dobrobit vseh prebivalcev in zaposlenih”.

“Na žalost prve poteze nove uprave jasno kažejo na odnos do zaposlenih kot nepotrebnega stroška, zato se upravičeno bojimo, da se bo zgrešena politika nadomeščanja sistematične skrbi za zaposlene z začasnimi oziroma prehodnimi rešitvami nadaljevala. Dejstvo je, da bo velik del zaposlenih, ki ne glede na vremenske razmere in posledice za lastno zdravje dnevno opravljajo naše delo, ob novem dvigu minimalne plače pristal pod to mejo,” so zapisali in izpostavili, da “bodo ti ljudje plačani najmanj, kot si lahko plačan za delo, ki ga opravljaš v tej državi”.

Pošta Slovenije
Žiga Živulovič jr./BOBO

V sindikatu so spomnili, da so leta 2020 predlagali spremembo zakona o poštnih storitvah in takratno vlado večkrat uradno pozvali, “da nemudoma poda predlog sprememb in dopolnitev zakona tako, da bo za izvajanje storitev za državo Pošta Slovenija prejela ustrezno nadomestilo ter tako ne bo prisiljena v nadaljnje zapiranje poslovalnic, zaposlene pa bo lahko plačevala težaškemu delu primerno, kar bo vodilo v večje zaposlovanje in izboljšanje pogojev dela, prebivalci pa bodo še naprej imeli kakovostne storitve”.

Upajo, da bodo z novo upravo in vlado vzpostavili kakovosten socialni dialog in da ne bodo naleteli na gluha ušesa, prazne obljube in zavrnitve.

“Ob nasprotovanju prejšnje koalicije je takratna opozicija (sedanja koalicija) podprla predlagane spremembe zakona o poštnih storitvah, zato pričakujemo, da bo te spremembe obravnavala prioritetno in v skladu z že izraženimi stališči. V nasprotnem primeru bomo prek pritiskov na delodajalca – tudi stavke, če bo potrebna – izvajali pritisk na lastnika, da uredi ustrezno financiranje poštne dejavnosti,” so napovedali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje