“Zaznamovala je vse, ki jih je božala.” Slovenija se poslavlja od Mance Košir

Slovenija 02. Maj 202419:20 > 22:45
Manca Košir
Foto: Borut Živulović/BOBO

Po smrti novinarke in publicistke Mance Košir se mnogi poslavljajo od nje. Spomini na njeno delo in življenje so živi. Preberi več

Ob novici, da je v 77. letu starosti umrla novinarka in publicistka Manca Košir, se vrstijo odzivi in sporočila o njenem delu in življenju. Zaznamovala je študijski proces generacij novinark in novinarjev, spominjajo se je njeni nekdanji kolegi in sodelavci …

Profesor novinarstva na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani Marko Milosavljević, ki je bil včasih njen študent in pozneje asistent pri njenih predmetih, je Manco Košir opisal kot “velik unikum” v tem prostoru. “V svojem življenju je kombinirala filmsko in manekensko kariero, pozneje tudi ljubezen do različnih področij, in šele na osnovi vsega tega se je razvila njena akademska pot,” je dejal za N1.

Njena povezanost z mediji se je zato poznala tudi skozi celotno njeno akademsko kariero. “Zelo specifična kombinacija, ki je odstopala od klasičnih akademikov, ki sedijo v pisarnah in imajo relativno malo stika z dejanskimi mediji in novinarstvom. Manca je tega stika imela zelo veliko. In menim, da sta ta stik in ljubezen do medijev bila najbolj pomembna v njenem življenju,” je opisal Milosavljević.

Manca Košir
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Prispevala k razvoju novinarskega študija

Da je Košir pomembno prispevala k razvoju, konceptualizaciji in modernizaciji novinarskega študija, pripoveduje tudi profesor komunikologije na FDV in akademik Slavko Splichal. “Do svoje upokojitve je bila ključna oseba na študiju novinarstva. Pred tem je bila izjemna publicistka, ne samo novinarka. Bila je prvovrstna publicistka, prav gotovo, pa še marsikaj drugega,” je dejal za N1.

“Kazala nam je pot k dobroti”

Manca Košir je bila tudi dolgoletna prostovoljka in ambasadorka Slovenskega društva Hospic. Predsednica društva Renata J. Roban je v odzivu za N1 dejala, da je bila “luč in življenje vsem nam ter nam kazala pot k dobroti, ljubezni”. “Že ko je bila z nami, smo se zavedali njene veličine. Mislim pa, da se jo bomo zdaj še bolj. Zelo nam bo manjkala. Zaznamovala je vse, ki se jih je dotaknila in jih božala. Bila je žuboreč potoček do konca,” je dejala.

Nekateri so se od novinarke in publicistke poslovili na družbenih omrežjih. “Draga Manca, hvala za vse misli in hvala, ker si bila vedno neomajna borka za enakopravnost žensk. Iskreno sožalje družini in prijateljem,” je na omrežju X zapisala predsednica republike Nataša Pirc Musar.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je poudarila, da je Manca Košir s svojim delom globoko zaznamovala slovenski javni, novinarski in kulturni prostor. “Bila je odlična poznavalka literature ter njena promotorka. Bila je borka za pravičnost in dostojanstvo ljudi. Njeno delo nam je mnogim v navdih. V čast in privilegij mi je bilo, da sva se poznali. Iskreno sožalje družini in bližnjim. Njeno življenje ter neomajno pokončna drža bosta kot vzor in spodbuda ostala za vedno z nami,” je med drugim zapisala ministrica.

Pokojni se je poklonil tudi nekdanji predsednik republike Borut Pahor.

“Odšla je draga Manca, ki je za promocijo knjig in branja naredila ogromno. Naj počiva v miru,” pa je zapisal prevajalec in promotor bralne kulture Damjan Zorc.

“Njena ljubezen je presegala običajne okvirje”

Bila je tudi članica stranke Vesna, nameravala je nastopiti na njeni listi za prihajajoče evropske volitve. Sopredsednica te stranke Urša Zgojznik je v odzivu za N1 zapisala, da je “njena ljubezen presegala običajne okvirje”. “Bila je tako vseobsegajoča, da se je skoraj vsak najin pogovor začel s kakšno ‘srčnico’ o Zemlji. Čeprav sem včasih želela samo posrkati vsako njeno besedo, se je navadno končalo z njeno močno spodbudo, da morava delati v tej smer naprej,” je zapisala.

“Njen navdih bo vedno tudi moj navdih, neverjetno, kako je samo s svojih brezmejnim duhom, iskrenostjo in kančkom humorja pokazala pot k boljši družbi in hkrati vsakemu tudi pot k sebi,” je sklenila Zgojznik.

O življenju in smrti

Manca Košir je pred letom dni gostovala v podkastu Sensa, kjer je med drugim spregovorila o življenju. “Kot mlada – najprej manekenka, potem filmska igralka, potem slavna jugoslovanska novinarka – sem imela v sebi preveč prostora za svoj ego in premalo za svoje otroke. Tudi partnerji so bili podobni meni, zato se ni zgodila srečna zakonska zveza do konca dni. Ampak jih imam vse rada še danes in z vsemi sem prijateljica,” je dejala. Povedala je, da se je v življenju naučila bolj natančno opazovati, predvsem pa bolj natančno poslušati.

“Ljudje so redkokdaj dobri poslušalci. Samo čakajo sogovornikovo iztočnico, da bodo lahko oni na to temo povedali še več. Dostikrat imam občutek, da se ne srečata dva človeka, ampak samo dva monologa. To pa mene ne zanima več.”

Košir se je v pogovoru dotaknila tudi smrti, za katero je dejala, da je “naša čudovita mati”. “Če se ne zavedamo, da bomo umrli, ne znamo ceniti življenja. Zato je vsak pogovor o smrti pogovor o življenju. Že Platon je rekel, da je vsa filozofija priprava na smrt. Na smrt nismo nikoli pripravljeni, ker je to tako velika skrivnost, da o njej nimamo pojma. Lahko pa se pripravljamo, tako da spuščamo stvari, spuščamo identitete in vse navezanosti.”