Slovenski škofje: Papež s svojo držo kaže, da so žrtve vedno na prvem mestu

Slovenija 28. Apr 202314:33 3 komentarji
Cerkev v Šmartno pri Slovenj Gradcu
Aljaž Uršej/N1

Predstavniki Slovenske škofovske konference (SŠK) so veseli, da je papež Frančišek sprejel slovenske žrtve, ki so jih spolno zlorabili duhovniki. "Papež nam s svojo držo kaže, da so žrtve vedno na prvem mestu, vsi skupaj pa smo na poti reševanja preteklih zlorab," so zapisali.

Slovensko škofovsko konferenco (SŠK) veseli, da je papež Frančišek sprejel slovenske žrtve, ki so jih duhovniki spolno zlorabili. “Papež nam s svojo držo kaže, da so žrtve vedno na prvem mestu, vsi skupaj pa smo na poti reševanja preteklih zlorab,” so sporočili in poudarili, da si tudi škofje prizadevajo za hitrejše reševanje odprtih vprašanj.

Tudi slovenski škofje so v stalnem sodelovanju s papežem, so v SŠK še zapisali v odzivu po tistem, ko je papež v Vatikanu sprejel skupino zavoda Dovolj.je. Spomnili so, da je papež junija lani z veseljem sprejel vodstvo SŠK ter ga podprl pri njegovem delu, tudi na področju boja proti zlorabam.

Slovenski škofje ponovno izražajo bližino žrtvam, ki so se jim zato tudi večkrat opravičili, nazadnje lani predsednik SŠK Andrej Saje. Ob opravičilu je poudaril tudi ničelno toleranco do kakršnih koli zlorab.

Tudi škofje si prizadevajo za hitrejše reševanje odprtih vprašanj, vendar za njihovo reševanje in hitrost postopkov niso pristojni sami. V teku je sestava komisije, ki bo pomagala pri delu z žrtvami, poudarjajo pa, da so protokoli v primerih zlorab natančno predpisani in se jim že sedaj strogo sledi. Ustanovitev tovrstne omenjene komisije pa zahteva svoj čas, so še navedli.

Skupina zavoda Dovolj.je, sestavljena iz preživelih zlorab, njihovih domačih in strokovnih sodelavcev se je v sredo na trgu svetega Petra v Vatikanu udeležila splošne avdience. Nato se je srečala s papežem Frančiškom, ki je člane skupine nagovoril, so zapisali na spletni strani zavoda in dodali, da so bili veseli njegovih besed podpore.

Ključno papeževo sporočilo preživelim žrtvam spolnih zlorab je spodbuda, da nadaljujejo boj in razkrijejo slabe pastirje. Na čustvenem srečanju s skupino zlorabljenih je papež spodbudil k nadaljnjemu boju, storilcem napovedal razkritje, ganljivo srečanje pa sklenil z iskrenim opravičilom žrtvam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje