Slovensko zunanje ministrstvo o Orbanovem šalu: Ni prostora za takšne geste

Slovenija 23. Nov 202216:46 0 komentarjev
Viktor Orban šal
Zajem zaslona/Facebook/Viktor Orban

"Vsa dejanja, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot izraz kršitve načela nedotakljivosti meja, so povsem nesprejemljiva," so se na zunanjem ministrstvu odzvali na potezo madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je na nogometni tekmi nosil šal z zemljevidom Velike Madžarske. Na ministrstvu so dodali, da bo slovenski veleposlanik na Madžarskem na to temo opravil pogovor s predstavniki tamkajšnjih oblasti.

Viktor Orban je s šalom, na katerem je upodobljen zemljevid t. i. Velike Madžarske, znova poskrbel za razburjenje. Šal je nosil na reprezentančni nogometni tekmi Madžarske in Grčije. Zemljevid Velike Madžarske oziroma nekdanje Kraljevine Madžarske obsega tudi območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so v odzivu za N1 zapisali, da so vsa dejanja, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot izraz kršitve načela nedotakljivosti meja, nesprejemljiva.

“V odnosih s sosednjo Madžarsko, s katero želimo utrjevati dobre medsosedske odnose, ni prostora za takšne geste,” so še zapisali in dodali, da se bo slovenski veleposlanik v Budimpešti srečal s predstavniki madžarskih oblasti.

Kijev poklical madžarskega veleposlanika, Milanović: Temu se moram smejati

Na Orbanovo gesto so se odzvali tudi v drugih državah, ki so upodobljene na zemljevidu Velike Madžarske. Iz Kijeva so sporočili, da bodo na zagovor poklicali madžarskega veleposlanika v Ukrajini, romunsko ministrstvo za zunanje zadeve pa je po navedbah madžarskega Telexa izrazilo “globoko nezadovoljstvo”. Odzvali so se tudi v Romuniji, kjer so v odzivu zapisali, da “kakršnakoli manifestacija revizionistične narave, ne glede na obliko, nesprejemljiva in ni skladna s sodobnimi realnostmi in skupnimi zavezami Romunije in Madžarske”.

Orbanov šal je povzročil razburjenje tudi v Vojvodini, kjer je predstavnik tamkajšnje Lige socialdemokratov Aleksandar Marton funkcionarja Zveze vojvodinskih Madžarov Istvana in Balinta Pasztorja pozval, naj izkoristita svoje povezave z madžarskim premierjem in poskušata nanj vplivati, da tega šala ne bi več nosil, poroča srbski N1.

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da posnetka oziroma fotografije madžarskega premierja z omenjenim navijaškim šalom ni videl, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. “Kar zadeva ozemeljske zahteve do Hrvaške s strani kogarkoli, tudi Madžarske, so popolnoma nesprejemljive, za nas to ne pride v poštev,” je dodal.

“Temu se moram smejati. Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji,” pa je Orbanovo potezo šaljivo komentiral hrvaški predsednik Zoran Milanović. Po njegovi oceni temu ni treba namenjati posebne pozornosti.

Zemljevid Velike Madžarske, poudarjajo tuji mediji, v zadnjem času vse pogosteje postaja simbol madžarskega revizionizma. Orban je, spomnimo, pred dvema letoma madžarskim maturantom zaželel srečo na preizkusih znanja iz zgodovine, ob tem pa je objavil prav zemljevid Velike Madžarska. Potezo je takrat med drugimi obsodil slovenski predsednik Borut Pahor. Še pred tem pa je Orban na Facebooku delil fotografijo sestanka predsedstva stranke Fidesz, s katere je razvidno, da je bil v sobi, kjer je potekal sestanek, obešen zemljevid Velike Madžarske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!