Orban tarča kritik zaradi šala s podobo Velike Madžarske: “Nogomet ni politika”

Svet 22. Nov 202215:45 9 komentarjev
Viktor Orban
Zajem zaslona/Facebook/Viktor Orban

Viktor Orban se je po nedeljski nogometni tekmi Madžarske proti Grčiji, na kateri se je pojavil z navijaškim šalom z zemljevidom Velike Madžarske, znašel na udaru številnih kritik. Razburjenje je med drugim povzročil v Romuniji, Srbiji in Ukrajini, medtem ko se je hrvaški predsednik Zoran Milanović potezi smejal. Orban je danes dogajanje – posredno – komentiral na Facebooku. "Nogomet ni politika. Ne berite stvari, ki jih ni," je zapisal.

Madžarski premier Viktor Orban je znova poskrbel za razburjenje. Na nogometni tekmi, na kateri so se ta konec tedna pomerili Madžari in Grki, je namreč nosil navijaški šal, na katerem je bil med drugim upodobljen zemljevid t. i. Velike Madžarske oziroma nekdanje Kraljevine Madžarske, ki je obsegala tudi območja današnje Avstrije, Slovaške, Romunije, Hrvaške, Slovenije, Srbije in Ukrajine.

Posnetek in fotografije, na katerem nosi šal, je Orban, sicer velik nogometni navdušenec, objavil na družbenih omrežjih.

Zemljevid Velike Madžarske, poudarjajo tuji mediji, v zadnjem času vse pogosteje postaja simbol madžarskega revizionizma. Orban je, spomnimo, pred dvema letoma madžarskim maturantom zaželel srečo na preizkusih znanja iz zgodovine, ob tem pa je objavil prav zemljevid Velike Madžarska. Potezo je takrat med drugimi obsodil slovenski predsednik Borut Pahor. Še pred tem pa je Orban na Facebooku delil fotografijo sestanka predsedstva stranke Fidesz, s katere je razvidno, da je bil v sobi, kjer je potekal sestanek, obešen zemljevid Velike Madžarske.

Zaradi Orbanove geste so danes iz Kijeva sporočili, da bodo na zagovor poklicali madžarskega veleposlanika v Ukrajini, romunsko ministrstvo za zunanje zadeve pa je po navedbah madžarskega Telexa izrazilo “globoko nezadovoljstvo”.

“Spodbujanje revizionističnih stališč na Madžarskem ne prispeva k razvoju ukrajinsko-madžarskih odnosov in ni v skladu z načeli evropske politike,” je zadevo komentiral tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva v Kijevu Oleg Nikolenko. Odnosi med Madžarsko in Ukrajino so sicer že dalj časa napeti, predvsem zaradi zadržanosti Budimpešte v zvezi z zaostrovanjem sankcij EU proti Rusiji zaradi njene invazije Ukrajine.

“Kakršnakoli manifestacija revizionistične narave, ne glede na obliko, je nesprejemljiva in ni skladna s sodobnimi realnostmi in skupnimi zavezami Romunije in Madžarske,” pa so zapisali v izjavi na romunskem zunanjem ministrstvu, povzema Euronews. V Romuniji danes živi največja madžarska manjšina.

Orbanov šal je povzročil razburjenje tudi v Vojvodini, kjer je predstavnik tamkajšnje Lige socialdemokratov Aleksandar Marton funkcionarja Zveze vojvodinskih Madžarov Istvana in Balinta Pasztorja pozval, naj izkoristita svoje povezave z madžarskim premierjem in poskušata nanj vplivati, da tega šala ne bi več nosil, poroča srbski N1.

Milanović: Temu se moram smejati

Hrvaški premier Andrej Plenković je v ponedeljek dejal, da posnetka oziroma fotografije madžarskega premierja z omenjenim navijaškim šalom ni videl, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. “Kar zadeva ozemeljske zahteve do Hrvaške s strani kogarkoli, tudi Madžarske, so popolnoma nesprejemljive, za nas to ne pride v poštev,” je dodal.

“Temu se moram smejati. Njegove ambicije glede Hrvaške so omejene na to, da bo avgusta mesec dni križaril po Jadranu in da se srečamo na večerji,” pa je Orbanovo potezo šaljivo komentiral hrvaški predsednik Zoran Milanović. Po njegovi oceni temu ni treba namenjati posebne pozornosti.

Orban je danes, še piše Reuters, dogajanje – posredno – komentiral na Facebooku. “Nogomet ni politika. Ne berite stvari, ki jih ni,” je zapisal in dodal: “Madžarska nacionalna ekipa pripada vsem Madžarom, ne glede na to, kje živijo.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje