Smrt dveh otrok s srčno napako: zakaj nadzor traja že pol leta?

Slovenija 25. Mar 202409:33 0 komentarjev
pediatrična klinika, porodnišnica, otrok,
Slika je simbolična. (Foto: Jan Gregorc/N1)

Zakaj strokovni nadzor nad zdravljenjem dveh dojenčkov na programu otroške srčne kirurgije traja dvakrat dlje, kot je sprva napovedalo vodstvo UKC Ljubljana? In zakaj komisijo za nadzor, ki naj bi neodvisno preiskovala, ali so bila pri zdravljenju otrok na UKC Ljubljana storjene morebitne strokovne napake, vodi zaposleni na Kirurški kliniki UKC Ljubljana? Strokovni direktor Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn je namreč ob napovedi nadzora septembra lani dejal, da bo nadzor izvedel nekdo, ki ni bil vpleten v zdravljenje otrok in ki ne sodeluje s kliničnim centrom.

Septembra lani smo na N1 objavili pričevanja staršev dveh dojenčkov s hudo prirojeno srčno napako, ki sta se zdravila v Centru za obravnavo bolnikov s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana, nato pa bila napotena v Izrael.

Tam sta bila julija operirana, po operaciji pa sta oba umrla. Starši, ki so nam zaupali svojo zgodbo, se že ves čas sprašujejo, ali bi bila otroka danes še živa, če se ne bi prav takrat (ponovno) zapletalo na programu otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana. V tistem času sta namreč program zapustila dva kirurga, najprej češki kirurg Roman Gebauer, nato pa še slovenski kirurg Miha Weiss.

Na UKC takrat zadeve sprva niso želeli komentirati, nato pa so po objavi našega prispevka – več kot dva meseca po smrti otrok – napovedali izredni strokovni nadzor.

Dokumentacijo posredovali šele sredi decembra

A čeprav so 26. septembra lani sporočili, da je bila komisija imenovana, poročilo nadzora pa da bo pripravljeno v 90 dneh, poročila še vedno ni. Strokovni nadzor, ki naj bi bil zaključen konec decembra, konec marca tako še vedno poteka.

Na vprašanje, zakaj nadzor še ni zaključen, so nam z UKC pred dnevi odgovorili: “Domnevali smo, da bo poročilo pripravljeno v roku 90 dni, dokumentacija je bila tujim strokovnjakom posredovana 19. decembra 2023. Strokovnjaka sta posredovala dodatna vprašanja 8. januarja 2024. Pojasnila so jim bila poslana 6. februarja 2024. Na našo poizvedbo, kdaj bo poročilo pripravljeno, poslano 23. februarja in ponovno 1. marca, sta 1. marca odgovorila, da bo mnenje poslano v roku desetih dni. Do današnjega dne (21. marca, op. a.) poročila še nismo prejeli kljub dodatni naši dodatni urgenci dne 7. in 13. marca 2024.”

O tem, zakaj nadzor, ki je bil že v osnovi uveden pozno, traja tako dolgo, smo UKC v minulih mesecih spraševali že večkrat. 7. februarja so nam odgovorili, da bo predvidoma zaključen v treh tednih, 4. marca pa, da bo v desetih dneh.

Predsednik komisije zaposlen na Kirurški kliniki

V komisijo za strokovni nadzor nad zdravljenjem umrlih otrok so bili septembra imenovani en domači in dva tuja strokovnjaka s področja kardiovaskularne kirurgije, otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije, so nam septembra pojasnili na UKC. Na naše vprašanje, kdo vodi komisijo, nam takrat niso odgovorili.

Strokovni direktor Pediatrične klinike dr. Marko Pokorn je na novinarski konferenci nekaj dni pred imenovanjem komisije dejal, da bo nadzor izvedel “nekdo, ki ni bil vpleten v kakršnekoli postopke obravnave teh otrok in ki ne sodeluje s kliničnim centrom. Mislim, da bo to nekdo iz tujine.”

Zato je nekoliko presenetljivo, da je predsednik komisije za nadzor zaposleni na UKC Ljubljana. Po naših informacijah, ki so jih pred dnevi potrdili tudi na UKC, je to predstojnik Kliničnega oddelka za kardiovaskularno kirurgijo Kirurške klinike UKC dr. Nikola Lakič.

Marko Pokorn
Dr. Marko Pokorn (Foto: Egon Parteli/ N1)

“Predsednik zgolj koordinira delo”

V Enoti za stike z javnostmi UKC Ljubljana so na vprašanje, ali ne bi morebitnih napak v postopkih zdravljenja na UKC Ljubljana morali zaradi nepristranskosti preiskovati izključno zunanji strokovnjaki, odgovorili, da zaposleni z UKC “ne opravlja funkcije predsednika komisije, temveč koordinatorja”. “Smiselno je namreč, da ima posrednik pri podajanju informacij, ki jih izvedenci potrebujejo pri svojem delu, tudi sam kirurška znanja,” so še pojasnili.

Po navedbah UKC sta druga dva člana tista, ki preiskujeta potek zdravljenja in pripravljata poročilo. Kot so še dodali, sta ta člana iz tujine in “z UKCL izven omenjenega nadzora ne sodelujeta”.

Po naših informacijah gre za strokovnjaka z Medicinske univerze v Gradcu, prvi je specialist otroške srčne kirurgije, drugi pa specialist otroške kardiologije.

Starši enega od dojenčkov, ki sta julija lani umrla v Izraelu, so nam povedali, da so zaskrbljeni nad takšnim potekom dogodkov. Dejali so tudi, da komisija za strokovni nadzor z njimi ni govorila, kar se jim zdi nenavadno, saj si oni tisti, ki ves čas spremljajo zdravljenje in ki so opozorili, da to po odhodu Weissa in Gebauerja po njihovi oceni ni potekalo ustrezno.

Pokorn je septembra po napovedi strokovnega nadzora dejal, da je bil ta sprožen, “da se zavrže kakršnakoli senca dvoma, da je bilo pri zdravljenju navedenih dveh otrok storjeno karkoli narobe”. Zakaj je bil nadzor uveden več kot dva meseca po smrti otrok, takrat ni pojasnil.

Dan po napovedi strokovnega nadzora je Pediatrično kliniko UKC Ljubljana obiskal predsednik vlade Robert Golob, ki je takrat opravljal funkcijo ministra za zdravje. Takrat je povedal, da je z uvedbo, kot je dejal, zunanjega nadzora zadovoljen. “Ko dobimo rezultate nadzora, se bomo do njih opredeljevali,” je takrat dodal.

Dojenčka Aisha Nur Kolupčić in Luka Smajić sta imela diagnozo sindrom hipoplastičnega levega srca, kar pomeni, da je leva stran srca zelo slabo razvita in v telo ne more pošiljati s kisikom nasičene krvi. Gre za eno od najtežjih prirojenih srčnih napak, ki zahteva zelo kompleksno in dolgotrajno zdravljenje. Po zdravljenju v UKC Ljubljana sta bila otroka julija lani napotena v Izrael, kjer ju je operiral kirurg David Mishaly, ki je pred leti operiral tudi v UKC Ljubljana. Oba otroka sta po operaciji umrla – Aisha Nur stara deset, Luka pa osem mesecev.

Več v članku: Smrt dveh otrok s srčno napako: “Sprašujemo se, ali so zanju res naredili vse”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!