Strela na območju Slavnika in Triglava ubila dva moška

Toča na Goriškem
Vreme 24/7/FACEBOOK

Na območju Slavnika in Triglava sta v udaru strele v soboto umrla dva moška. Prvega sprva niso identificirali, saj pri sebi ni imel dokumentov, kasneje so ugotovili, da gre za 44-letnika z Vrhnike. V drugem primeru je šlo za državljana Slovaške, ki je po udaru strele umrl kljub oživljanju. Predvsem na Štajerskem, Gorenjskem, Primorskem in Goriškem so beležili hude nalive in točo, meteorna voda pa je zalila več stanovanjskih in gospodarskih objektov.

Kot smo poročali, so neurja v soboto popoldan in zvečer, ko je tudi agencija za okolje zaradi neviht izdala rumeno vremensko opozorilo, povzročala kar nekaj težav – predvsem na Štajerskem, Gorenjskem, Primorskem in Goriškem.

Na območju Slavnika je strela udarila v moškega in ga ubila. Po informacijah koprske policijske uprave se je nesreča zgodila dvesto metrov pod Tumovo kočo, umrli pa pri sebi ni imel dokumentov, zato ga policija sprva ni mogla identificirati. Je pa po njegovih oblačilih sklepala, da je gorski tekač, ki ga je neurje ujelo med sestopom. Kasneje so s Policijske uprave Koper sporočili, da gre za 44-letnega moškega z Vrhnike. Strela ga je udarila med pohodom, zaradi česar je na kraju umrl.

Podobna nesreča se je zgodila tudi pod vrhom Triglava. Kot navaja uprava za zaščito in reševanje, je ob 18.06 strela udarila v planinca, ki se je na Triglav odpravil še z eno planinko. Gorski reševalci so oba s helikopterjem prepeljali v dolino. Gre za državljana Slovaške, ki je po udaru strele umrl kljub oživljanju, so dan kasneje sporočili s Policijske uprave Kranj. Strela je vanj udarila med Malim in Velikim Triglavom, med neurjem pa je bilo na Triglavu takrat najmanj pet ljudi, so še dodali na kranjski policijski upravi.

Kot je sporočila uprava za zaščito in reševanje, je v Šaredu v občini Izola strela udarila v dimnik stanovanjske hiše, v Zgornjem Brniku v občini Cerklje na Gorenjskem je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju, v občini Hajdina pa je zanetila požar na stanovanjski hiši.

Na Štajerskem, Gorenjskem, Primorskem in Goriškem so v soboto popoldan in zvečer beležili hude nalive in točo, meteorna voda je zalila več objektov, prav tako so poročali o podrtih drevesih. Gasilci so z izčrpavanjem vode iz objektov imeli največ dela v občini Slovenska Bistrica, kjer je v naseljih Gaj, Pokoše, Pragersko in Spodnja Polskava meteorna voda zalila prostore kar 21 objektov, ter v občini Rače-Fram, kjer je voda zalila prostore 13 objektov. Voda je objekte zalivala tudi v občinah Kidričevo, Poljčane, Radeče, Radlje ob Dravi, Starše in Štore, v Šoštanju je zalila prostore trgovskega centra, navaja uprava za zaščito in reševanje.

Zaradi obilice vode je bila za promet zaprta obvoznica med Slovensko Bistrico in Ptujem, še naprej pa ostaja zaprt podvoz pod železnico med naseljema Spodnji Gaj in Stražgonjca, saj je poplavljen, je poročal RTV Slovenija.

Močan veter je drevesa med drugim podiral na območju občin Majšperk, Laško, Hrastnik, Selnica ob Dravi, Šmartno ob Paki in Zreče.

Padlo toliko dežja, kot ga pade v celem mesecu

Voda je začasno prekinila tudi promet na obvoznici med Slovensko Bistrico in Ptujem, zaprt pa ostaja poplavljeni podvoz pod železnico med naseljema Spodnji Gaj in Stražgonjca, je še poročal Radio Slovenija. Zaradi velike količine vode so v soteski Fratarica v Logu pod Mangartom obstali udeleženci soteskanja. Z vrvno tehniko so jih nepoškodovane iz soteske dvignili gorski reševalci, med drugim navaja center za obveščanje.

Kot so zapisali na Facebook strani Vreme24/7, je po meritvah meteorološkega radarja v južnem delu Dravskega polja padlo okoli 100 litrov dežja na kvadratni meter, kar je toliko, kot ga običajno pade v celem mesecu. 

Spodaj si oglejte zemljevid občin, kjer so v soboto javili gmotno škodo ali težave zaradi neurja.

Neurja v soboto
Uprava RS za zaščito in reševanje

Kaj lahko pričakujemo danes?

Tudi v nedeljo se nam obetajo nevihte. Te bodo na zahodu države vztrajale dopoldne, do sredine dneva pa naj bi se razširile nad vso državo. Glede na napoved agencije za okolje bodo jutranje temperature od 13 do 18, na Primorskem okoli 20 stopinj Celzija, najvišje dnevne temperature pa od 23 do 28 stopinj Celzija.

Poglejte tudi, kaj kaže radarska slika padavin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.