Šolanje otrok: “Prikritih stroškov je kar nekaj, največ pri prehrani”

Slovenija 22. Avg 202211:49 > 13:49 2 komentarja

Inštitut 8. marec je začel novo kampanjo Za otroke gre. V državni zbor je vložil predloga zakonov o brezplačnem kosilu za vse v osnovnih šolah. "Skladno z zakonom mora biti osnovnošolsko izobraževanje brezplačno, a v resnici vsebuje kar nekaj prikritih stroškov. Prav s prehrano jih imajo starši največ," pojasnjujejo v inštitutu.

Inštitut 8. marec je v državni zbor vložil spremembo dveh zakonov, ki bi šoloobveznim otrokom zagotovila brezplačna kosila. “To sta zakon o osnovni šoli, s katerim vpeljujemo šolsko kosilo kot pravico za vse, in zakon o šolski prehrani, v katerem bi to urejali,” so pojasnili na novinarski konferenci. Predvsem jih je zmotilo, da ima osnovno izobraževanje, ki je v Sloveniji po zakonu brezplačno, kar nekaj prikritih stroškov, največ prav s prehrano, so pojasnili odločitev.

Razlogov za kampanjo je več, pojasnjujejo v Inštitutu 8. marec. “Pred nekaj meseci smo na spletu objavili vprašalnik in ljudi spraševali o stiskah, povezanih z draginjo. Strah pred nezmožnostjo plačevanja položnic, skrb pred naraščanjem cen šolske prehrane sta bili najpogosteje izraženi skrbi. Ugotovili pa smo tudi, da je število otrok, ki potrebujejo šolska kosila, vedno več, cenzus pa jih dosega vsako leto manj. Vložena zakona sta odgovor na aktualno situacijo,” je razložila Maja Koražija.

Inštitut 8. marec za brezplačen obrok Inštitut 8. marec za brezplačen obrok
Aljaž Uršej/N1
Inštitut 8. marec Inštitut 8. marec
Aljaž Uršej/N1
Inštitut 8. marec za brezplačen obrok Inštitut 8. marec za brezplačen obrok
Aljaž Uršej/N1
Inštitut 8. marec za brezplačen obrok Inštitut 8. marec za brezplačen obrok
Aljaž Uršej/N1
Inštitut 8. marec za brezplačen obrok Inštitut 8. marec za brezplačen obrok
Aljaž Uršej/N1

Aktivistka Tanja Matijašević je spregovorila o svoji izkušnji iz otroštva. “Živela sem v družini, ki je iz meseca v mesec pregledovala stroške, ali bomo lahko prišli čez mesec,” je dejala. Nekaterim staršem je preprosto neprijetno oddati zahtevek za subvencionirano kosilo, sram je velik. Kot otrok sem si obljubila, da bom nekoč poskrbela, da nihče ne bo deležen tovrstnih občutkov. Brezplačna osnovna šola je pravica vseh otrok, pomembno je, da vključuje tudi brezplačen topel obrok. “Kot otrok ne razumeš, zakaj si drugačen. Zakaj eni imajo stvari, ki si jih sam ne moreš privoščiti, ki ti jih starši ne morejo nuditi, čeprav starši zmeraj skušajo razložiti, imaš vedno občutek, da si drugačen,” je povedala in dodala, da verjame, da je šolanje ena ključnih stvari, ki pripomore k boljšemu življenju. “Da si zagotoviš finančno stabilnost, ki te reši stiske. In brezplačna osnovna šola je nekaj, kar mora biti pravica vseh otrok,” je jasna Matijašević.

“Dejstvo je, da delež otrok, ki ima subvencionirano prehrano, pada, hkrati pa narašča delež otrok, ki so revni,” je dejal Mark Užmah iz Inštituta 8. marec, ki je bil zaposlen v eni od osnovnih šol. “To se kaže na različne načine, ker je kosilo del podaljšanega bivanja, zato so razlikovanja.” Zato poudarja, da se to reši na sistemski ravni, “da noben otrok ne bo izključen in bo deležen vsaj enega toplega obroka”, meni Užmah.

V inštitutu so po besedah direktorice Nike Kovač razmišljali, ali bi uvedbo brezplačnih kosil predlagali zgolj za otroke iz socialno ogroženih družin ali jih vzpostavili kot pravico za vse. Odločili so se za drugo možnost. “Ker se nam zdi pomembno, da zasledujemo cilj brezplačne osnovne šole in modelu nadomestka za prehrano pri redno zaposlenih – ta pripadajo vsem, ne glede na višino plače,” je dejala. Brezplačna kosila za vse otroke so obljubljena tudi v koalicijski pogodbi, je spomnila.

Da bo predlog zakona obravnavan v DZ, morajo zbrati vsaj 5.000 overjenih podpisov ljudi. Predlog spremenjenega zakona o šolski prehrani, ki predvideva uvedbo brezplačnih kosil in subvencioniranih malic za osnovnošolce in dijake, je junija v DZ sicer vložila tudi poslanska skupina SDS, a je DZ 1. julija predlog na izredni seji zavrnil, piše STA. V inštitutu so predlog zakona poslancev SDS sicer ocenili kot tehnično slabega, je pojasnila Kovač.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje