Soočenje Tonina in Črnčeca na sodišču: kdo je žalil koga?

Slovenija 20. Okt 202114:18 > 17:34 2 komentarja

Na sodišču v Kamniku sta se danes srečala nekdanji državni sekretar in kasneje sodelavec v poslanski skupini LMŠ Damir Črnčec ter aktualni minister za obrambo in predsednik koalicijske NSi Matej Tonin. Črnčec želi preklic Toninovih izjav, da je v času vlade Marjana Šarca kot sekretar zlorabljal represivni aparat za napade na opozicijo. Tonin se brani s podatki o (sicer že zavrženih) ovadbah, za katerimi naj bi stal Črnčec.

Spor med Damirjem Črnčecem in Matejem Toninom sega v čas vlade Marjana Šarca. Takrat je komisija Državnega zbora (DZ), ki jo je vodil Tonin, preiskovala domnevno sporno zaposlitev Šarčeve prijateljice v Sovi. Črnčec je kot koordinator dela obveščevalno-varnostnih služb proti Toninu vlagal kazenske ovadbe in Tonin si je to razlagal kot zlorabo represivnih aparatov, je pisalo Delo.

Tonin je oktobra lani za Večer dejal, da njegov primer jasno kaže, kako je Črnčec izrabljal represivni aparat za boj proti opoziciji. Črnčec je od Tonina zahteval preklic te izjave in opravičilo. Ker Tonin tega ni storil, je Črnčec proti njemu vložil tožbo, s katero je zahteval preklic izjav in sedem tisoč evrov odškodnine.

Spomnimo sicer, da je bil v času prve vlade Janeza Janše Črnčec direktor Sove in vojaške obveščevalno-varnostne službe, po razhodu z Janšo pa se je pridružil ekipi Marjana Šarca. V njegovem kabinetu je bil državni sekretar, zadolžen za nacionalno varnost.

Vsak na svojem bregu

Danes je na okrajnem sodišču v Kamniku potekal predobravnavni narok. V politiki velja višji standard svobode izražanja, sta se ob prihodu na sodišče strinjala oba vpletena. “Pa vendar je v konkretnem primeru Matej Tonin, podpredsednik vlade, minister za obrambo in predsednik krščanske stranke presegel meje,” je v izjavi za medije dejal Črnčec. Denar ni ključen, če bo tožbo dobil, bo denar namenil v humanitarne namene, je še povedal.

Tonin pa je dejal, da so sicer vse kazenske ovadbe zoper njega že padle. “Je pa to zelo zanimiv primer, kako je pretekla oblast zlorabljala represivne organe države za boj proti takratni opoziciji.” Pred sojenjem je izrazil pričakovanje, da se bo sojenje hitro končalo.

Sodnica Helena Mejač je dejala, da bo moral Črnčec kot tožnik dokazati protipravnost Toninovega ravnanja ter tudi intenzivnost in dolžino trajanja duševnih bolečin, ki so glavna podlaga za odškodninski zahtevek v višini sedem  tisoč evrov. Tonin pa mora dokazati, da je imel utemeljeno podlago verjeti v resničnost svojih trditev (o Črnčečevem nadzoru nad represivnim aparatom) in da teh ni navajal z namenom zaničevanja.

Na prostor za priče tudi Šarec

Odvetnica Damirja Črnčeca je dejala, da Črnčec osebno nikoli ni ovadil Tonina, če so to storili drugi represivni organi, pa na to ni imel vpliva. Dejala je še, da Črnčeca pri delu zavezuje izključno strokovnost. “Prav iz tega razloga se moja stranka zaradi izjav toženega čuti posebej prizadeta.”

Črnčec naj bi zaradi Toninovih izjav doživel napad na osebnost tako na družbenem omrežjih, kot sta Facebook in Twitter, pa tudi v strokovni javnosti, kar naj bi pokazala zaslišanja prič. V potrditev navedb Črnčečeva odvetnica predlaga zaslišanje Marjana Šarca, Nike Vrhovnik, Mojce Dolenc. Vsem tem je, tako odvetnica, znano, kako deluje Črnčec in kako so ga prizadele izjave Tonina.

Tonin se sklicuje na ovadbe Sove in OVS

Toninova zagovornica je med drugim predlagala, da se na sodišču posluša posnetek, kako je šef Sove klical novinarko Dela Suzano Kos, iz članka, ki je bil objavljen na Siol.net 15. januarja letos.

Kot dokaz, da so represivni organi, ki naj bi bili pod nadzorom Črnčeca, zoper njega vlagali ovadbe, je v spis predložil dve naznanili suma kaznivega dejanja, ki sta ju zoper njega vložila Sova in OVS. Obe je sicer tožilstvo aprila letos zavrglo.

To po mnenju zagovornice dokazuje, da je Črnčec zlorabljal represivne organe za boj proti opoziciji. “Pomembno je poudariti tudi, da je tožeča stranka toženo ves čas javno napadala, bila v izjavah do nje ostra.” Kot dokaz za te navedbe je sodišču predlagala, da se seznani s Črnčečevimi tviti o Toninu (nekaj teh spodaj). Navedba o Črnčečevem nadzoru nad represivnim aparatom je, tako zagovornica, “v dopustnem okviru svobode izražanja”.

 

 

 

Sojenje čez mesec dni

Sodnica je za konec odločila, da bosta tekom sodnega postopka tako Tonin kot Črnčec zaslišana, tudi trojica predlaganih s strani Črnčeca. Poleg tega se vpogleda v vse naštete dokazne predloge, torej članke, tvite, navedbe Črnčeca v eni od oddaj Tarča na RTV Slovenija. Pa tudi naznanili suma kaznivih dejanj s strani Sove in OVS ter zaslišanji Tonina na NPU na podlagi teh naznanil.

Začetek glavne obravnave bo 17. novembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje