Stavkajoči na RTV napovedali nov stavkovni dan: “Pritiski se nadaljujejo”

Slovenija 19. Sep 202216:47 7 komentarjev
Stavka novinarjev RTV
Borut Živulović/BOBO

Stavkajoči delavci RTV Slovenija bodo v luči neučinkovitega razreševanja stavkovnih zahtev organizirali nov stavkovni dan. Ta bo potekal v ponedeljek, 26. septembra. Stavkajoči na RTV vodstvu med drugim očitajo, da še naprej nadaljuje s pritiski in poskuša disciplinirati ustvarjalce informativnega programa TV Slovenija.

Stavkajoči delavci RTV bodo zaostrovali stavkovne aktivnosti, so sporočili iz stavkovnega odbora in pogajalske skupine Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija. Kot so zapisali, dobri trije meseci razreševanja stavkovnih zahtev oziroma 12. krogov pogajanj niso prinesli želenih rezultatov.

Stavkovni odbor je sklenil, da bo stavkovni dan ponovno organiziran v ponedeljek, 26. septembra oziroma na 127. dan, odkar poteka stavka za javni medij. Na ta dan bo potekala novinarska konferenca in shod za javni RTV, ki bo na Trgu republike.

“Od 20. junija 2022, ko je bil 2. stavkovni dan, vodstvo RTV Slovenija nadaljuje s pritiski in poskuša disciplinirati ustvarjalce informativnega programa TV Slovenija, hkrati grozi tudi vsem, ki se solidarno postavijo za svoje sodelavce,” so sporočili stavkajoči na RTV.

Kot so še zapisali, vodstvo prav tako krši veljavni programsko-produkcijski načrt, ki ga je sprejelo. Po njihovih besedah je “generalni direktor z dopisom političnim strankam de-facto posegel v oblikovanje programskega časa in to izven referendumskega obdobja, hkrati se angažira zunanje, glede na izkazane izkušnje nekompetentne sodelavce za vodenje najpomembnejših oddaj informativnega programa”. Stavkajoči tako ocenjujejo, da se “nadaljuje deprofesioanlizacija na javni TV”.

Stavkajoči delavci RTV so v sporočilu za javnost pobudo za mediacijo, ki jo je dalo vodstvo, označili za “zavlačevalni manever”. Stavkovni odbor, v katerem je 180 sodelavcev RTV, jo je soglasno zavrnil. “Če bi generalno vodstvo RTV, predvsem generalni direktor RTV, res želelo razrešiti konflikte, ustaviti posege v novinarsko avtonomijo, izboljšati kakovost programa in prisluhniti gledalcem, bralcem in poslušalcem programov in vsebine javnega medija, bi k pogajanjem o razrešitvi stavkovnih zahtev pristopilo iskreno,” so zapisali.

V generalnem vodstvu stavkovnega odbora in stavkovnem odboru so se poleg tega soglasno odločili, da pozovejo ministrstvo za kulturo, da se vključi v pogajanja za sporazumno reševanje spora.

Pogajanja o stavkovnih zahtevah se bodo nadaljevala predvidoma 30. septembra 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje