“Štempljanje” ostaja: poslanci tudi tretjič zavrnili predlog zakona SDS

Slovenija 07. Mar 202419:15 1 komentar
Foto: Denis Sadiković/N1

Poslanci so danes še v tretje zavrnili predlog novele zakona o evidentiranju delovnega časa, ki so ga s ciljem črtati novembra uveljavljene spremembe vložili v SDS. V opoziciji so sicer vztrajali, da je zadnja vladna novela neživljenjska, v koaliciji pa, da naj spremembe dorečejo socialni partnerji.

Rado Gladek je danes v imenu predlagatelja, poslanske skupine SDS, ki je s predlogom novele poskušala že tretjič, ponovil, da je zadnja vladna novela zakona slaba. Različne poklicne skupine po njegovih besedah še naprej opozarjajo na potrato delovnega časa za vodenje evidenc, dodatne stroške za nadgradnjo in vzpostavljanje sistemov za nadzor delovnega časa ter na določene neizvedljive obveznosti. Posebej je izpostavil gostinstvo in turizem, kjer da zato zaznavajo tudi upad prometa.

Kot je nadaljeval, pa so na ministrstvu za delo očitno le spregledali, da so naredili napako, saj so pripravili osnutek sprememb zakona, ki bi odpravil evidentiranje odmora za malico in omogočil, da se evidentiranje lahko na ravni kolektivnih pogodb dejavnosti uredi tudi drugače. “Še en strel v koleno te vlade. Se sploh zavedate, kaj pomeni odpiranje kolektivnih pogodb zaradi vaših neživljenjskih zakonov? Potem se čudite, da je stavkajočih skupin javnega sektorja vsak dan več,” je bil oster.

Vladna novela je prinesla le eno veliko novost, in sicer da je treba namesto števila opravljenih ur v evidenco vpisati uro prihoda in uro odhoda, se je odzval državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan. “V praksi to pomeni pomišljaj in eno številko več,” je ponazoril. V zvezi z na novo potrebnim beleženjem izrabe pravice do odmora med delovnim časom, nočnega, nedeljskega in prazničnega dela ter dela v drugih posebnih pogojih pa je ocenil, da med zaposlenimi v bolj svobodnih poklicih ni dovolj solidarnosti z ogroženimi delavci ter da je delodajalce zmotilo, ker bolj jasno evidentiranje povečuje stroške dela.

Foto: Denis Sadiković/N1

Potrdil je, da je ministrstvo zato pripravilo predlog nekaterih popravkov zakona. Sestanek socialnih partnerjev na to temo bo v petek, cilj pa je poiskati rešitve, sprejemljive za vse strani, je sklenil.

Koalicija je v tej luči vnovič zavrnila predlog SDS. Hkrati je bilo iz koalicijskih vrst slišati, da so bile novembrske spremembe nujne za pravičen obračun plač ter varnost in zdravje pri delu. V opoziciji so medtem vztrajali, da je je vladna novela v času novih oblik dela pomenila korak nazaj, da duši gospodarstvo in da ne bo vodila do zmanjšanja kršitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje