Kako je videti slovenska ustava v animiranem stripu (VIDEO)

Slovenija 12. Jan 202310:16 0 komentarjev

Glavna junaka Ustave v stripu Maja in Miha sta zaživela v animirani ustavi. Strip, ki ga je pred desetimi leti spisal in ilustriral Zoran Smiljanić, so namreč v državnem zboru ob svoji 30-letnici predelali v animacijo. Kako je potekala interpretacija besedila in kako je videti animirana ustava?

V državnem zboru so ob 30-letnici pripravili animirano ustavo. Življenje so vdihnili stripu, ki ga je ob 20-letnici spisal in ilustriral Zoran Smiljanić. V njej so posamezni členi ustave predstavljeni na lahek in razumljiv način, saj s stripom ustavo pogosto spoznavajo osnovnošolci.

Smiljanić je v ustavi v stripu s pomočjo glavnih junakov Maje in Miha poljudno, zabavno in informativno predstavil izbrane člene slovenske ustave in s tem razumevanje demokracije približal tudi najmlajšim. Ilustrirano ustavo v roke radi vzamejo zlasti osnovnošolci, ki jo uporabljajo tudi kot učni pripomoček, prav tako pa so je veseli tudi starejši. Glavna junaka Ustave v stripu Maja in Miha sta sedaj oživela, so zapisali v državnem zboru.

Pri animaciji niso sodelovali le zaposleni v parlamentu, ampak so k projektu privabili tudi mlade. V čevlje Mihe in Maje sta stopila takrat srednješolec Mark Kodrin in študentka Kaja Peršolja, življenje pa je ilustracijam vdihnila študentka Teja Perko. Tako so se v mali dvorani na Tomšičevi, kjer navadno potekajo parlamentarni odbori, lotili interpretacije prepovedi spodbujanja nestrpnosti. Nekaj preglavic in smeha je povzročila zgolj interpretacija besedila v madžarščini ter švedščini.

Ustava v stripu je prevedena v številne jezike, tako jo pri pouku uporabljata tudi italijanska in madžarska narodna skupnost. Tudi besedilo ilustrirane ustave redno posodabljajo, saj se spreminja tudi ustava – vanjo so poslanci med zadnjimi dodali pravico do pitne vode in kot enega od uradnih jezikov določili tudi slovenski znakovni jezik.

V parlamentu so ocenili, da smo ena redkih držav Evropske unije, ki ima ustavo na tak način prilagojeno najmlajšim bralcem. Tudi številni tuji gostje so ob obisku državnega zbora nad njo navdušeni.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!