Švarc Pipan premierju Golobu predala poročilo. Kdaj bo odstopila?

Slovenija 13. Feb 202415:04 > 18:14 33 komentarjev
Dominika Švarc Pipan,
Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan se je popoldne sestala s predsednikom vlade Robertom Golobom in mu predala poročilo z njenimi ugotovitvami o spornem nakupu sodne stavbe na Litijski cesti. Ministrica je sicer minuli ponedeljek premierju Golobu ustno ponudila svoj odstop, vendar odstopne izjave za zdaj še ni podpisala. V Levici medtem pozdravljajo odločitev stranke SD o nadaljevanju dela v koaliciji, ob tem pa upajo, da bo pravosodna ministrica Švarc Pipan svojo odstopno izjavo podpisala čim prej.

Potem ko je ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan minuli ponedeljek predsedniku vlade Robertu Golobu zaradi objektivne odgovornosti pri nakupu sodne stavbe na Litijski cesti ponudila svoj odstop, je danes popoldne premierju predala poročilo s svojimi ugotovitvami o morebitnih nepravilnostih pri nakupu stavbe.

Kot nam je uspelo izvedeti, sta se premier Golob in pravosodna ministrica Švarc Pipan sestala in sta skupaj pregledala njeno poročilo o preverjanju nepravilnosti pri projektu nakupa nove sodne stavbe na Litijski cesti. Ministrica za zdaj vsebine poročila še ni komentirala, iz kabineta predsednika vlade pa so nam sporočili zgolj to, da je premier poročilo prejel.

Po informacijah N1 omenjeno poročilo še ni končno poročilo, temveč gre zgolj za posodobljeno poročilo.

Po poročanju časnika Večer je Dominika Švarc Pipan sicer zanikala, da naj bi danes podpisala tudi svojo odstopno izjavo, saj da se mora o tem še pogovoriti s predsednikom vlade.

Dominika Švarc Pipan je sicer ta teden izstopila iz stranke SD, v svoji obrazložitvi pa je napisala, da nihče iz stranke z njo v zadnjih dveh tednih ni komuniciral, prav tako ni prejela vabila na ponedeljkova sestanka predsedstva in konference stranke, katerih članica je bila tudi sama.

V SD je bil namreč v ponedeljek dan razčiščevanj po hudih pretresih znotraj stranke zaradi afere, ki je izbruhnila ob nakupu stavbe na Litijski cesti.

Tanja Fajon
Foto: Igor Kupljenik/BOBO

Ministrica Švarc Pipan in njena matična stranka SD sta se v središču afere znašli po tem, ko je ministrstvo za nakup prostorov na Litijski plačalo 7,7 milijona evrov, pri čemer pa ni naročilo svoje preverbe cene stavbe, ampak je sprejelo cenitev, ki jo je naročil in plačal prodajalec, podjetnik Sebastjan Vežnaver. Slednji je zanjo leta 2019 odštel 1,7 milijona evrov.

Švarc Pipan se je v zadnjih tednih tudi sama podala v razčiščevanje okoliščin omenjenega nakupa. Zatrdila je, da je bila pri nakupu zavedena, prst pa pri tem uperila tudi v nekatere uslužbence ministrstva in člane stranke, med drugim generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta, ki je s te funkcije tudi odstopil.

V SD so v zadnjih tednih iskali morebitne scenarije za izhod iz politične krize, stranka je namreč po zadnjem merjenju javnega mnenja zabeležila najnižji odstotek priljubljenosti med volilci od leta 2005. Stranko bi po javnomnenjski raziskavi, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana, volilo le 2,7 odstotka vprašanih, kar pomeni, da SD ne bi prestopila parlamentarnega praga.

Po ponedeljkovih zasedanjih več organov stranke pa so v SD sprejeli odločitev, da se aprila podajo na volilni kongres. Na čelu SD vsaj do takrat ostaja aktualna predsednica Tanja Fajon, funkcijo generalnega sekretarja pa bo po odstopu Žiberta začasno opravljal vidni član in predsednik konference SD, sicer pa tudi državni sekretar, Matevž Frangež.

V Levici odstopno izjavo pričakujejo čim prej

V najmanjši koalicijski stranki Levici so pozdravili odločitev Socialnih demokratov, da so odločeni nadaljevati delo v koaliciji. Po mnenju vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca je dobro, da so člani konference SD na ponedeljkovem sestanku strnili vrste in opravili iskren pogovor.

“V Levici jih štejemo za tvornega koalicijskega partnerja, mislim, da tudi prispevajo k temu, da koalicija deluje. Pred seboj imamo pomembne projekte, ki jih moramo izpeljati. To lahko dosežemo samo skupaj, tako kot smo si začrtali v koalicijski pogodbi,” je poudaril.

Vatovec je ob tem ocenil, da bi morala Dominika Švarc Pipan pisno odstopno izjavo premierju podati čim prej, v državnem zboru pa da bi morala biti “že včeraj”. Ob tem je dodal, da mora koalicija “snežno kepo”, ki jo je sprožila zgodba okoli nakupa prostorov na Litijski, ustaviti in se posvetiti programsko pomembnejšim stvarem za koalicijo. “Ob tem pa seveda naredimo vse za to, da se tovrstne prakse ne bodo ponavljale,” je še dodal.

Po prejemu pisne odstopne izjave ima sicer premier sedem dni časa, da DZ obvesti o odstopu Švarc Pipan. Obvestilo o odstopu se mora uvrstiti na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Po seznanitvi poslancev z odstopom ministra slednjemu funkcija preneha. Premier mora nato skladno s poslovnikom DZ v desetih dneh predlagati novega ministra ali DZ obvestiti, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljal sam ali jo poveril drugemu ministru. Na sestanku s koalicijsko SD so se sicer minuli teden že dogovorili, da bo vodenje pravosodnega resorja začasno prevzel premier Golob sam.

S stavbo na Litijski cesti se ukvarjajo tudi na državnem odvetništvu

Kot so na odvetništvu danes pojasnili na STA, pripravljajo postopek javnega naročanja za izbiro cenilca, s tem namenom so oblikovali tudi zahteve za pripravo cenilnega poročila. Podlaga za izvedbo nove cenitve je nova geodetska izmera stavbe na Litijski, so dodali. Kot je znano, je ta pokazala, da je površina sporne nepremičnine za več kot tisoč kvadratnih metrov večja, kot je bilo zapisano v pogodbi, ki jo je ministrstvo za pravosodje sklenilo s prodajalcem Sebastjanom Vežnaverjem.

Na odvetništvu so spomnili, da je ministrstvo januarja z Vežnaverjem sklenilo aneks k prodajni pogodbi. V aneksu je zapisano, da bo ministrstvo oziroma v njegovem imenu državno odvetništvo v najkrajšem možnem času pridobilo oceno vrednosti nepremičnine. “Če bo izmera nepremičnine odstopala od pogodbeno dogovorjene navzdol, se je kupec zavezal, da bo za manjkajočo površino zmanjšal kupnino, in sicer ob upoštevanju pogodbeno dogovorjene cene za kvadratni meter. V aneksu je tudi navedeno, da povečanje površine stavbe na samo kupnino ne vpliva,” so zapisali.

Nova sodna stavba na litijski
Foto: N1

Na vprašanje, ali razmišljajo o sprožitvi postopka za ugotovitev ničnosti oziroma razveljavitvi pogodbe za nakup prostorov na Litijski cesti, pa odgovarjajo, da zaradi varstva pravic in interesov države v morebitnem sodnem postopku teh podatkov ne smejo razkrivati.

Državno odvetništvo je sredi januarja tudi vložilo predlog za vpis predznambe lastninske pravice v korist države na vseh relevantnih nepremičninah na Litijski, s čimer je na navedeni datum pridobila vrstni red vknjižbe lastninske pravice. 7. februarja pa je državno odvetništvo lahko predlagalo vknjižbo lastninske pravice z učinkom na dan 16. januarja, so še dodali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje