Sveta LMŠ in SAB prikimala pridružitvi Gibanju Svoboda

Slovenija 19. Maj 202222:09 > 20. Maj 2022 12:33 2 komentarja
Alenka Bratušek
Borut Živulovic/BOBO

Sveta strank LMŠ in SAB sta potrdila sklepa o pridružitvi stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi Robert Golob.

Po tem, ko stranki LMŠ na aprilskih državnozborskih volitvah ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga (podprlo jo je 3,7 odstotka volilnih upravičencev), je v četrtek zvečer svet stranke podprl predlog predsednika stranke Gibanje Svoboda in najverjetnejšega mandatarja Roberta Goloba za združevanje socialno-liberalnih strank in njihovo sodelovanje v vladi. Kot so nam sporočili iz LMŠ, je svet stranke sprejel sklep, da se v zvezi z odločanjem o pripojitvi skliče zbor članov stranke, zboru članov pa predlaga pripojitev stranke LMŠ h Gibanju Svoboda.

Svet stranke LMŠ je tako prižgal zeleno luč prvaku stranke Marjanu Šarcu za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka, ki ga bo vodil nekdanji vodja poslanske skupine Brane Golubović. Šarec je tudi kandidat za novega ministra za obrambo v Golobovi vladi.

Tudi SAB se bo priključila Gibanju Svoboda

Sklep o pridružitvi stranki Gibanje Svoboda je včeraj sprejel tudi svet stranke SAB, ki je njeno predsednico in kandidatko za ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek pooblastil za podpis dokumentov o združevanju. Postopke bo vodil generalni sekretar SAB Jernej Pavlič. Stranka nekdanje predsednice vlade je na volitvah prejela 2,6 odstotka glasov.

Odločitev morajo zdaj potrditi še najvišji organi vseh treh strank, ki po njihovih statutih odločajo o spojitvi oziroma pripojitvi stranke. Pri Gibanju Svoboda in SAB je najvišji organ kongres, pri LMŠ pa, kot omenjeno, zbor članov. Vsi ti se bodo po informacijah N1 odvili časovno precej skupaj, predvidoma v juniju. Združitveni kongres pa naj bi se zgodil pred jesenskimi lokalnimi volitvami, na katerih Svoboda po napovedih Roberta Goloba načrtuje zmago.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje