Sviz podpira predlagan dvig plač mladim raziskovalcem in asistentom

Slovenija 06. Jan 202314:36 0 komentarjev
Sviz
Žiga Živulović jr./Bobo

Mladi raziskovalci in asistenti v okviru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so sporočili, da podpirajo predlog ministrstva, ki bi pomenil izenačitev plačnih razredov mladih raziskovalcev in asistentov. Ob tem pa dodajajo, da je to le prvi korak in nujni minimalni popravek, ki bi omilil hud pritisk na omenjeni skupini zaposlenih.

Aktiv mladih raziskovalcev in asistentov, ki deluje v okviru sindikalne konference visokega šolstva in znanosti v okviru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), kot nujno potreben ocenjuje dvig začetne osnovne plače mladih raziskovalcev (VII/2) in asistentov (VII/2) na vsaj 35. plačni razred oziroma s 1. aprilom letos na 36. plačni razred, so sporočili predstavniki aktiva.

Po njihovih navedbah so mladi raziskovalci in asistenti na področju raziskovalne dejavnosti in visokega šolstva ena izmed najbolj ranljivih in izkoriščanih skupin zaposlenih, kar se odraža tudi skozi plačna razmerja v primerjavi z ostalimi poklicnimi skupinami. Temeljno poslanstvo mladih raziskovalcev in asistentov je aktivno raziskovalno delo na različnih raziskovalnih področjih, kar je ključnega pomena za razvoj raziskovalne dejavnosti pri nas in nenazadnje njen razvoj, prihodnost, so pojasnili.

Zato bi morali visokošolski zavodi in raziskovalne organizacije pridobivati najboljši kader za posamezna področja, vendar so zaradi nizkega vrednotenja izhodiščnih plačnih razredov, kot poudarjajo, priča vedno večjemu pomanjkanju tako mladih raziskovalcev kot asistentov ter njihovemu opuščanju raziskovalne kariere.

Na zadnjih pogajanjih ta teden so pogajalci dosegli pomemben korak naprej. Poleg plač pomočnic vzgojiteljic in četrtega naziv v šolstvu so se dogovorili tudi o reševanju plačnih nesorazmerij mladih raziskovalcev. Pred napovedanimi pogajanji za ponedeljek v Svizu danes pričakujejo pisni predlog vladne strani.

V reševanje plač mladih raziskovalcev in asistentov se je vključil tudi Visokošolski sindikat Slovenije, ki se v okviru razrešitve svojih stavkovnih zahtev ločeno pogaja z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Pogajanja nadaljujejo danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!