Po državi močnejši nalivi, Arso razglasil oranžni alarm

Slovenija 01. Avg 202107:47 > 18:13 0 komentarjev
Nevitha
Marcel Čebulj/NeurjeSI/TWITTER

Po državi se pojavljajo plohe in nevihte, krajevno se pojavljajo močnejši nalivi. Zvečer so zelo verjetna krajevna neurja z močnimi sunki vetra, točo in nalivi. Ob tem lahko narastejo hudourniški vodotoki, so opozorili v Agenciji RS za okolje. V ponedeljek bodo še krajevne padavine, ki bodo slabele.

Pas močnejših neviht je po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje sredi popoldneva prešel Gorenjsko in severno Primorsko. V vasi Krn ter v Bohinjski Češnjici je v pol ure padlo 30 milimetrov padavin. V Volčah pri Tolminu so zabeležili močan sunek vetra, ki je dosegel 88 kilometrov na uro.

Na območju občine Kranj je strela udarila v stanovanjsko hišo in zanetila požar na ostrešju. Meteorna voda je zalila eno klet. Na območju občine Šenčur je strela prav tako poškodovala stanovanjsko hišo, meteorna voda je zalila dve kleti.

 

Oranžno opozorilo zaradi neviht velja za osrednjo slovenijo, jugovzhod in severovzhod vse do poznega večera.

V Občini Oplotnica so gasilci razžagali in iz cestišča odstranili podrto drevo. V Občini Slovenska Bistrica pa so gasilci nudili pomoč pri sanaciji strehe in pri črpanju vode iz zalite kleti. Neurje se je razbesnelo tudi nad območjem Vodic, Mengša, Kamnika, Litije in Sevnice. Na območju Mengša se je drevo podrlo na most čez Pšato proti Kosezam, smreka je padla čez cesto na Gorenjski cesti, veter je odkrival strehe, porušil se je rastlinjak. Drevo se je podrlo tudi ob cesti Koseze-Mengeš.

S Kamnika poročajo o zaliti kleti hotela Malograjski dvor, o podrtem drevesu pri glavni avtobusni postaji, pa tudi o tem, da je oglasni pano padel na parkirano vozilo ter da je prek kamniške obvoznice padlo drevo.

Oranžna stopnja ogroženosti

Na območju Litije je neurje zamašilo kanalizacijo meteorne vode, zato voda lahko začne zalivati garaže. Tudi na območju Sevnice so prijavili več dogodkov. Močno deževje je zgodaj popoldne zajelo občino Dravograd. Tam so bile poplavljene ceste in kleti objektov na šestih lokacijah. Ob močnem deževju je voda poplavila dvorišče v občini Radlje ob Dravi. Zjutraj pa je v naselju Podkoren v občini Kranjska Gora meteorna voda zalila stanovanje.

V državi velja oranžna stopnja vremenske ogroženosti, kar pomeni, da so vremenske razmere lahko nevarne.  Pričakovati je mogoče, da bodo zaradi pogostih ploh in neviht danes in v noči na ponedeljek prehodno naraščali manjši vodotoki in reke v večjem delu države. Ob močnejših nalivih lahko posamezni hudourniški vodotoki zelo hitro narastejo in se razlijejo, je opozoril Arso. Verjetneje je, da bo do razlivanja prišlo danes popoldne in zvečer.

Reke v zahodni, severni in osrednji Sloveniji bodo predvidoma prehodno dosegle srednjo vodnatost, posamezne tudi veliko, drugod pa bo vodnatost rek povečini ostala mala. V ponedeljek popoldan bodo večje reke po državi še zmerno naraščale, večina pa bo upadala. V torek se bo upadanje rek nadaljevalo, bo pa ponovno možno naraščanje posameznih hudourniških vodotokov.

Neurje odkrivalo strehe, veter podiral drevesa, poplavilo nekaj objektov

Včeraj dopoldne je močna nevihta prizadela velik del države, neurje je prešlo severno polovico Slovenije od Posočja do Kozjanskega. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je prizadelo občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače-Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje.

Neurje z vetrom in dežjem je odkrivalo strehe stanovanjskih in drugih objektov, drevesa so se podirala preko cestišč, poškodovala so tudi električne vodnike. V Cerknem se je drevo podrlo na hišo. Meteorne vode so zalile nekaj objektov, hudourniške vode pa so na območju Železnikov nanesle blato in naplavine na cesto. V Posočju, na območju Škofje Loke in v okolici Kranja je klestila toča.

Udar strele je v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše. Strela je poškodovala še električno omarico ene izmed hiš v Zagorcih, do požara ni prišlo.

Skupno je bilo zabeleženih 59 dogodkov, posledice na terenu so odpravljali gasilci 41 gasilskih enot ter delavci cestnih in komunalnih služb.

Ob neurjih posebej previdno v gorah

Neurje s točo in strelami je na Rodici v občini Bohinj zajelo planinki. Eno naj bi strela tudi oplazila, zato so posredovali bohinjski gorski reševalci, ki so ju pospremili v dolino.

Neurje je tudi pod Skuto v občini Kamnik ujelo pohodnici, ki nista mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili kamniški gorski reševalci, saj j helikopter zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto.

Policisti so pohodnike in planince pozvali k previdnosti. Najpogostejši razlogi za nesreče so padci, zdrsi in krušenje skal oziroma odlomi oprimkov med plezanjem. Pojavljajo se tudi bolezenska stanja, slabost in utrujenost pri planincih, nepoznavanje poti, nekateri pa obtičijo na določeni točki, ker so povsem zanemarili priprave na turo, nimajo opreme, so zašli in podobno, so zapisali gorenjski policisti. “Prilagajajte se gori in sebi, opremi, situaciji. S tem lahko vsak zelo zmanjša tveganje za nesrečo in druge posledice,” so zapisali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!