Tudi novi svet psihiatrične klinike podpira vodstvo: Vodstvo je ravnalo skrbno

Slovenija 21. Dec 202319:54 2 komentarja
Psihiatrična klinika Ljubljana
Psihiatrična klinika Ljubljana (foto: Uroš Kokol/N1)

Po številnih razkritjih o nasilju nad pacienti na Psihiatrični kliniki Ljubljana in po tem, ko smo poročali o pomanjkljivih nadzorih ob prijavah nasilja na kliniki, je bil tudi novi svet zavoda na včerajšnji seji zadovoljen s pojasnili vodstva klinike. "Svet zavoda je potrdil, da je vodstvo klinike ravnalo skrbno in skladno s pristojnostmi," je danes sporočil generalni direktor Bojan Zalar. Spomnimo, da smo pred dnevi poročali, da je policija v zadevi Psihiatrična klinika na tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma nasilja nad mladoletnikom, ki je bil zvezan na posteljo.

Svet Psihiatrične klinike Ljubljana, ki ga vodi Tomaž Subotič, je na drugi seji od imenovanja novih članov včeraj med drugim obravnaval tudi prijave nasilja nad pacienti, o katerih smo na N1 večkrat poročali v zadnjega pol leta, ter obravnavo teh prijav na kliniki.

Tudi ta svet na včerajšnji seji ni ugotovil nikakršnih nepravilnosti.

Generalni direktor klinike prof. dr. Bojan Zalar je podpisan pod sporočilo, ki so nam ga poslali danes popoldne: “Včeraj, 20. decembra 2023, je potekala druga redna seja Sveta zavoda Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana. Svet zavoda je sprejel poslovnik in program dela ter se seznanil s poročilom generalnega direktorja prof. dr. Bojana Zalarja o tekočem poslovanju Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana in realizaciji sklepov, ki jih je vodstvu naložil Svet zavoda na predhodni seji. Vsi sklepi so bili realizirani. Svet zavoda se je seznanil tudi s pregledom storitev s strani zunanjih izvajalcev Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana v tekočem letu in v preteklih petih letih ter s podatki o ležalni dobi pacientov. Svet zavoda je obravnaval tudi poročilo o anonimnih in drugih prijavah ter obtožbah o domnevnem neprimernem ravnanju zaposlenih, pa tudi o obsegu incidentov pacientov nad zaposlenimi za obdobje zadnjih treh let. Ob tem se je Svet zavoda seznanil z izsledki notranjih in zunanjih izrednih strokovnih nadzorov, ki so potekali v zadnjih treh letih. Svet zavoda je ugotovil, da so vse aktivnosti, ki naslavljajo to problematiko, potekale skrbno, v skladu s protokoli in v okviru pristojnosti, ki jih ima v zvezi s tem Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana. Iz poročil o izrednih strokovnih nadzorih izhaja, da zaposleni, ki jim je bilo očitano nasilno ravnanje, tega niso izvajali. To tudi izhaja iz razgovorov in izjav vabljenih sogovornikov, ki so oz. bi lahko imeli kakršnekoli koristne informacije ali druga dokazila o očitanih dejanjih. Celotno gradivo je Univerzitetna psihiatrična klinika Ljubljana po zaključku izrednega strokovnega nadzora posredovala pristojnim organom v morebitno nadaljnjo uporabo.”

Predsednik sveta zavoda Tomaž Subotič nam je sporočil, da se s to izjavo strinja. Za izjavo smo prosili tudi predstavnika zaposlenih in podpredsednika sveta Aljošo Lapanjo, ki je dejal, da dogajanj na seji “ne more in sme” komentirati.

Sedemčlanski svet sicer sestavljajo še Dragica Vrkič KozlanSimon Zore in Žiga Barbarič kot predstavniki ustanovitelja (torej vlade); Borut Bogataj kot predstavnik zavarovancev, Nika Cigoj Kuzma pa kot predstavnica uporabnikov. Novi člani so bili imenovani po tem, ko se svet v prejšnji sestavi v štirih mesecih niti enkrat ni sestal, čeprav je bila klinika v tem času že pod drobnogledom kriminalistov in komisije za sistemski nadzor.

Naslednja seja naj bi bila 15. februarja.

Policija podala ovadbo na tožilstvo, klinika ni ugotovila nepravilnosti

Spomnimo, da smo pred dnevi poročali, da je policija v zadevi Psihiatrična klinika Ljubljana konec novembra na ljubljansko okrožno tožilstvo podala kazensko ovadbo zaradi sumov kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. Po naših informacijah se ovadba nanaša na primer 14-letnega fanta, ki naj bi ga zdravstveni tehnik, potem ko je bil fant že zvezan na posteljo, udaril in dušil z blazino. Leta 2020 so na kliniki obravnavali prijavo tega dogodka, a notranji nadzor ni ugotovil nepravilnosti.

Članek o tej ovadbi je dostopen tukaj: Policija ovadila zdravstvenika, ki naj bi zvezanega 14-letnika udaril in dušil

Poročali smo tudi o tem, da je bila klinika v začetku novembra tarča finančne prevare. Po naših zanesljivih informacijah je bila klinika ob skoraj 50.000 evrov, eden od razlogov, da se je prevara zgodila, pa je bil po naših informacijah tudi ta, da je že pred časom popustil sistem notranjih kontrol na kliniki. Lapanja nam je danes potrdil, da je bila ena od točk dnevnega reda tudi ta, da je ena od dveh zaposlenih, ki sta potrdili nakazilo, dobila izredno odpoved, druga pa naj bi morala del teh sredstev vračati iz lastnega žepa.

Na N1 smo meseca maja prvič razkrili pričevanja o nasilju nad pacienti na sprejemnih oddelkih Psihiatrične klinike Ljubljana. Po objavi te preiskovalne zgodbe je policija sprožila kriminalistično preiskavo, ministrstvo za zdravje oziroma urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) pa je uvedel sistemski nadzor. Slednji po več kot pol leta še ni zaključen.

Potem ko smo na N1 oktobra objavili še pričevanje izrednih študentk o nasilju nad starejšimi pacienti na tej kliniki, so bile o problematiki obveščene številne evropske in mednarodne organizacije. Skupina podpisnikov jih je v pismu opozorila tudi na neodzivanje pristojnih ministrstev in vlade. Opozorili so tudi, da smo “priča velikemu utišanju pričevanj o nasilju”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje