Ukom o izbrisanem tvitu o beguncih, o tem tuji novinarji vprašali tudi Logarja

Slovenija 28. Feb 202215:26 > 16:21
begunci iz Ukrajine na meji z Madžarsko
Bernadett Szabo/REUTERS

Pred dnevi je uporabnike družbenih omrežij razburil tvit, v katerem je bila primerjava ukrajinskih in afganistanskih beguncev. Objava je bila kmalu izbrisana, in sicer ker "bi lahko bila napačno interpretirana", pojasnjujejo na Uradu vlade za komuniciranje (Ukom). Minister za zunanje zadeve Anže Logar se je odgovoru na vprašanje tujega novinarja, ali v Sloveniji obstaja hierarhija beguncev, danes izognil.

“Ukrajinski begunci prihajajo iz okolja, ki je v kulturnem, verskem in zgodovinskem smislu nekaj povsem drugega kot okolje, iz katerega prihajajo begunci iz Afganistana,” se je glasila objava na uradnem profilu vlade, na katerega se je usul plaz kritik, nekateri so celo opozarjali, da gre za spodbujanje sovraštva in kršenje drugega odstavka 297. člena Kazenskega zakonika (KZ). Tvit je bil nato izbrisan, a kmalu je zakrožil še posnetek, na katerem minister za notranje zadeve Aleš Hojs pove, da “gre seveda za okolje, torej za Ukrajino, kjer je povsem neko drugo kulturno, versko, zgodovinsko okolje kot recimo v primeru beguncev iz Afganistana, kjer smo imeli opravka s povsem drugo kulturo”.

Na današnji novinarski konferenci po srečanju z zunanjo ministrico Nemčije Annaleno Baerbock je vprašanje, vezano na vsebino izbrisanega tvita, eden izmed prisotnih tujih novinarjev postavil tudi ministru za zunanje zadeve Anžetu Logarju. Ta se je odgovoru na vprašanje, ali v Sloveniji obstaja hierarhija beguncev, kot bi lahko razumeli iz izbrisanega tvita vlade, v katerem je ukrajinske begunce označila za kulturno primernejše, izognil. “Slovenija podpira breme begunskega vala, sodite nas po dejanjih,” je dejal.

Zakaj so tvit izbrisali?

Kot pojasnjujejo na Ukomu, je za vse objave odgovoren direktor urada, torej Uroš Urbanija. “Omenjena objava je bila izbrisana, ker bi lahko bila napačno interpretirana. Vsekakor pa ocenjujemo, da v zapisanem ni šlo za kršenje drugega odstavka 297. člena Kazenskega zakonika,” so zapisali.

V omenjenem členu sicer piše, da se tisti, ki javno širi ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali daje kakršnokoli pomoč pri rasistični dejavnosti, ali zanika, zmanjšuje pomen, odobrava, opravičuje, smeši oziroma zagovarja genocid, holokavst, hudodelstvo zoper človečnost, vojno hudodelstvo, agresijo ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu, kaznuje z zaporom do dveh let.