Večina ukrepov v veljavi še vsaj do 20. junija

Slovenija 10. Jun 202118:51 > 19:04 0 komentarjev
Gostinski lokal koronavirus
BOBO

Ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa bodo veljavni še vsaj do 20. junija, je danes sporočila vlada. Bo pa znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev.

Vlada je na današnji seji podaljšala večino ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa, rahljajo pa se omejitve na področju ponudbe kulturnih storitev. Z novelo odloka sta znova dovoljena strežba ter uživanje hrane in pijače obiskovalcem javnih kulturnih prireditev.

Drugi pogoji in omejitve pri ponujanju kulturnih storitev ostajajo nespremenjeni. Novela odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom začne veljati naslednji dan od objave v uradnem listu in podaljšuje veljavnost odloka do vključno 20. junija.

Vlada je sicer do 20. junija podaljšala veljavnost omejitev na področjih izvajanja športnih programov, verskih obredov, zbiranja ljudi, ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil ter javnega prevoza potnikov. Podaljšala je odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom ter odlok o ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe, kamor sodi denimo obveznost nošnje mask. Še vedno bo obvezna tudi namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Vlada se je za podaljšanje veljavnosti odlokov, ki so sprejeti na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, odločila na podlagi zadnje ocene oz. mnenja strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije pri ministrstvu za zdravje.

Z rdečega seznama umaknili hrvaški Jadran

Vlada je danes sprejela spremembe temno rdečega in rdečega seznama. S temno rdečega seznama so tako umaknili Turčijo, ki je po novem na rdečem. Z rdečega seznama pa so umaknili administrativno enoto Jadranska Hrvaška, Švico, Vatikan, avstrijsko zvezno deželo Tirolsko, Ciper, Češko, Luksemburg, Nemčijo, Poljsko, Slovaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro. Po novem pa so na rdečem seznamu portugalski Azori. Po novem je za letalski promet znotraj EU in schengenskega območja možen prestop meje tudi zunaj treh kontrolnih točk, ki so določene za mednarodni letalski promet.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!