Umrl je legendarni voditelj TV Dnevnika Janez Čuček

Slovenija 04. Apr 202419:22 2 komentarja
Janez Čuček
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Umrl je Janez Čuček, dolgoletni novinar, voditelj TV Dnevnika in urednik. Star je bil 87 let.

Umrl je Janez Čuček, so sporočili v današnjem TV Dnevniku.

Rodil se je 28. januarja 1937 v Celju, kjer je preživel zgodnje otroštvo. Družino so leta 1941 izgnali v Srbijo, vojna leta so preživeli v Beogradu, nato so se leta 1946 preselili v Novi Sad, od leta 1949 pa so živeli v Medvodah.

Že v času študija je začel delati pri časopisu Dnevnik, nato pa se je zaposlil na Televiziji Slovenija, kjer je delal kot novinar, urednik zunanjepolitičnega uredništva, urednik centralne redakcije ter voditelj in urednik TV Dnevnika (1978–98).

Njegove besede “ostanite še naprej z nami”, s katerimi je TV Dnevnik običajno končal, so postale znamenite. “Delal sem resnično iz čistega užitka in ni bilo malo dni, ko sem si rekel, da bi to počel tudi brez plačila, tako lepo je bilo,” je dejal za portal MMC ob 50. obletnici TV Dnevnika aprila 2018. Kot je poudaril, je bil predvsem novinar. “Urednik zunanjepolitičnega uredništva ali voditelj TV-Dnevnika sem bil samo za zraven,” je ob tem opomnil.

Vsebinsko se je posvečal predvsem gibanju neuvrščenih, zlasti afriškim državam. Je avtor številnih intervjujev s tujimi državniki. Bil je poročevalec s številnih mednarodnih konferenc in srečanj ter s sedeža OZN v New Yorku, piše v njegovi biografiji.

Janez Čuček
Janez Čuček leta 1997. (Foto: BOBO)

Za TVS je posnel več dokumentarnih oddaj, med drugim o Severni Koreji, Indiji, Nikaragvi, Kanadi, Mozambiku, Poljski, Finski, Madžarski, Namibiji, Južni Afriki, Gani, Angoli, Zimbabveju, Kubi, Albaniji, Singapurju, Izraelu, Cipru …  V času osamosvojitvene vojne je poročal tudi za ameriško televizijsko postajo CNN.

Društvo novinarjev Slovenije mu je za izstopajoče dosežke v Dnevniku podelilo Tomšičevo nagrado (1974), prav tako je prejel nagrado DNS za izstopajoče dosežke na TVS (1995), nagrado istega društva za življenjsko delo in prispevek k razvoju slovenskega novinarstva (1998) ter nagrado glavnega mesta Ljubljana (2013).

Upokojil se je leta 1998.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje