Umrl je nekdanji veleposlanik Peter Toš

Slovenija 16. Jul 202211:17 > 11:22
Peter Toš
Srdjan Živulović/BOBO

Umrl je nekdanji dolgoletni veleposlanik Peter Toš. V zadnjih letih se je posvečal vodenju kluba nekdanjih slovenskih veleposlanikov.

V 84. letu starosti je umrl nekdanji dolgoletni veleposlanik Peter Toš. Diplomatsko kariero je začel kot jugoslovanski veleposlanik v Tanzaniji. Ob razpadu Jugoslavije se je vrnil v Slovenijo, kjer je predsedoval mešani slovensko-hrvaški komisiji za ureditev vprašanj meje med novima državama. Kot slovenski diplomat je bil veleposlanik v Kairu in v Tel Avivu. V zadnjih 15 letih se je posvečal vodenju kluba nekdanjih slovenskih veleposlanikov.

“Peter Toš je bil s srcem in dušo diplomat. Vse do smrti je držal pokonci klub nekdanjih slovenskih veleposlanikov,” Toša opisuje njegov dolgoletni kolega, nekdanji slovenski veleposlanik v Pragi in Varšavi Zvone Dragan. “Diplomacija je odgovorno delo, ki pomembno prispeva k ugledu države v svetu. Ne tako redko se diplomat znajde tudi v izjemno težkih situacijah, kot je reševanje naših državljanov iz ogroženih delov sveta, pomoč v primeru naravnih ali drugih nesreč, pridobivanje informacij o dogajanju na nevarnih območjih …,” je vlogo in pomen diplomacije pred leti opisal Peter Toš.

Ena takšnih izjemno težkih misij, ki jo je leta 1992 takratni vodja sektorja za sosednje države na zunanjem ministrstvu uspešno izpeljal, je bila reševanje Slovencev iz obleganega Sarajeva. Kot se je Peter Toš pred meseci spominjal za N1, se je s starim fičkom prevažal z enega konca mesta na drugega, da je Slovence, ki so bili raztreseni po celotnem Sarajevu, obvestil o pripravah na odhod. Pri tem pa so ga spremljali streli ostrostrelcev iz srbskih postojank.”Pri takratni poti in še zlasti pri organiziranju odhoda v domovino nevarnosti ni manjkalo,” je dogajanje pred 30 leti marca letos opisal Toš.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.