Urbanija pričal Janši v prid: Tako brutalnega obračunavanja si ne zasluži nihče

Slovenija 16. Jun 202316:45 2 komentarja
Veselinović Janša
BOBO

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem nekdanjega urednika notranjepolitičnega uredništva STA Uroša Urbanije nadaljevalo sojenje predsedniku SDS Janezu Janši zaradi očitkov o žaljivi obdolžitvi, ki mu jo v zasebni tožbi očita nekdanji direktor STA Bojan Veselinovič. Naslednji in verjetno zadnji narok je razpisan za 28. avgust.

Aktualni direktor TV Slovenija, ki se je v času zadnje Janševe vlade v vlogi direktorja Ukoma tudi sam z Veselinovičem zapletal v spore zaradi vladne ustavitve financiranja STA, je bil na sodišče vabljen kot priča obrambe, da bi izpovedal, kar ve glede razlogov za nastanek spornega Janševega tvita, zaradi katerega je Veselinovič vložil tožbo.

Kot je povedal, je skoraj 15 let čakal, da lahko pove, kaj se je zgodilo nekdanjemu odgovornemu uredniku in danes že pokojnemu Borutu Mešku v času, ko je vodenje STA prevzel Veselinovič. “Tako brutalnega obračunavanja si ne zasluži nihče,” je dejal.

Po njegovih besedah je do sporov med Veselinovičem in Meškom prišlo že takoj po prihodu slednjega, zato je prepričan, da je bil očiten namen, kako se znebiti Meška. Zatrdil je, da je Meško ob začetku leta prav njega zadolžil za izpeljavo projekta evropskih volitev v letu 2009, zato ne držijo navedbe, da ni pripravil projekta, zaradi česar si je s strani delodajalca prislužil opomin.

V zvezi s hudo boleznijo Meška je dejal, da mu je že med dvomesečno bolniško odsotnostjo, na katero naj bi odšel zaradi psihičnih pritiskov v službi, ob obiskih izražal bojazen, da se mu bo ponovila huda bolezen, za katero je bolehal že nekaj let prej. Urbanija je še predlagal, da v zvezi s tem morda zaslišijo še Meškovega kolega in prijatelja Igorja Kršinarja.

Uroš Urbanija. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Sodnica Leonida Jager je Urbaniji predočila tudi dopis urednikov STA, v katerem opozarjajo na domnevno neizpolnjevanje obveznosti takratnega odgovornega urednika in Veselinoviča pozvalo k ukrepanju, kjer je pisalo tudi, da je bil zapis pripravljen ob soglasju vseh urednikov in tudi obeh namestnikov urednika, med katerima je bil tudi Urbanija.

Čeprav ni pojasnil, ali se je dejansko strinjal s tem dopisom, je dejal, da lahko razume morebitna nesoglasja, ki pa po njegovem ne morejo biti razlog za prekinitev delovnega razmerja, kvečjemu za razrešitev z mesta urednika.

Glede poznejše sklenitve poravnave z Meškovo družino je Urbanija dejal, da je do nje prišlo zgolj zato, ker je sodnik Veselinoviča skorajda prisilil vanjo. Slednji je to zanikal, ob tem pa dodal, da gre pri celotnem pričanju za grobo reinterpretacijo medsebojne korespondence iz časov, ko sta bila oba še zaposlena na STA.

Potem ko je sodnica Urbanijo nekajkrat prekinila pri razlaganju zgodbe glede zapletov pri financiranju STA in ga je izrecno vprašala, kaj ve o razlogih za nastanek Janševega tvita, je dejal, da je ta bil verjetno tudi posledica njegovega sestanka z Janšo, ki ga je kot takratnega premierja zanimalo, kaj je jedro spora, in na katerem mu je tudi povedal za zgodbo glede Meška.

Sodba najverjetneje znana konec avgusta

Sodni senat je po triurnem zaslišanju odločil, da ostalih prič, ki jih je predlagala obramba, ne bodo vabili, niti Kršinarja, ki ga je danes odvetnik Franci Matoz znova predlagal za pričo, češ da naj bi bila po njegovem mnenju manj “prijateljska” od Urbanije, glede na to, da je tudi sama v sodnih sporih z Janšo.

Senat je ocenil, da zaslišanje ostalih prič ne bo potrebno, saj nobena od njih ni bila zaposlena na STA, da bi lahko izpovedala glede medsebojnih odnosov v obravnavanem času. Ob tem je v obrazložitvi med drugim napisal tudi, da je iz dokazov razvidno, da Veselinovič ni mogel vedeti za Meškovo hudo bolezen v času, ko mu je izročil odpoved delovnega razmerja. To se je namreč zgodilo novembra, Meško pa naj še decembra ne bi vedel za bolezen.

Sojenje bi se danes najverjetneje že končalo, če ne bi prišlo do zapleta s posnetkom novinarske konference Meška, Urbanije in Kršinarja, na kateri so opozarjali na domnevno šikaniranje odgovornega urednika. Ker si bodo posnetek ogledali 28. avgusta, bo najverjetneje takrat tudi znana sodba.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje