Vlada ustanovila delovno skupino za pripravo sprememb plač v zdravstvu

Slovenija 31. Mar 202219:44 > 19:46 1 komentar
UKC Ljubljana
BOBO

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine vlade za pripravo sprememb plačnega sistema v zdravstvu. Njena naloga je pripraviti izhodišča za zakonske podlage za spremembo plačnega sistema na področju zdravstva v Sloveniji. Vodila jo bo državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Katja Triller Vrtovec, so sporočili po seji vlade.

Namestnica predsednice skupine je sekretarka v kabinetu predsednika vlade Anamarija Mežan. V delovno skupino pa je vlada imenovala še predstavnike ministrstva za zdravje, in sicer generalno direktorico direktorata za zdravstveno ekonomiko Heleno Ulčar Šumčić in vodjo sektorja za koordinacijo izvajalcev zdravstvene dejavnosti Vlasto Mežek. Zdravniško zbornico Slovenije bosta v skupini zastopala Dorijan Marušič in vodja oddelka za pravne zadeve Peter Renčel. V skupini bo tudi predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman, njen namestnik je podpredsednik zbornice Janez Kramar.

Člana skupine bosta tudi predstavnika sindikata Zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, in sicer predsednik Konrad Kuštrin, njegov namestnik bo Gregor Zemljič, in Bojan Popovič iz pravne službe sindikata, njegova namestnica bo generalna sekretarka sindikata Katjuša Bizjak, so zapisali v kabinetu predsednika vlade.

Zahteve po višjih plačah v zdravstvu niso nič novega

Zahteve po višjih plačah v zdravstvu sicer niso nič novega, stopnjevati pa so se začele v luči večjih obremenitev zaradi obvladovanje epidemije covida-19. Pred dobrim letom dni, kmalu po nastopu mandata, je minister za zdravje Janez Poklukar imenoval skupino, ki je z zdravstvenimi sindikati začela pogovore o možnosti sprememb plačnega sistema za zaposlene v zdravstvu. Kot je v nedavnem pogovoru za Delo povedal vodja te skupine in nekdanji državni sekretar na ministrstvu Robert Cugelj, je delovna skupina predlagala izstop zdravstva iz sistema plač javnih uslužbencev, a s predlogi ni uspela. Kot je dejal Cugelj, “minister in na koncu vlada odločata, kaj se bo sprejelo in kaj ne”.

Na ministrstvu so sicer pripravili osnutek členov zakona o plačah v zdravstvu, so zapisali v odgovoru na poslansko vprašanje poslanca Franca Trčka glede predloga zakona, ki bo urejal ločen del plačnega sistema za področje zdravstva. STA je zaprosila za dokument, a so na ministrstvu pojasnili, da “podatkov iz dokumenta, ki je v postopku izdelave, in je še predmet posvetovanja v organu, njegovo razkritje pa bi povzročilo napačno razumevanje njegove vsebine, v skladu z izjemo po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja” ne morejo posredovati.

Plače so se lani novembra dvignile delu zaposlenim v zdravstveni negi, čemur so sledila glasna opozorila zdravništva glede porušenih razmerij in glasne zahteve po višjih plačah oz. izstopu iz enotnega plačnega sistema. Vlada je v zadnjem interventnem zakonu za šest razredov dvignila najvišji plačni strop, ki ga lahko dosežejo zdravniki in zobozdravniki. Odločbo je ustavno sodišče do končne odločitve zadržalo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje