Ustanovna seja novega sklica državnega sveta 12. decembra

Slovenija 02. Dec 202214:23 0 komentarjev
Državni svet
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je danes sklicala ustanovno sejo novega sklica državnega sveta, ki bo v ponedeljek, 12. decembra 2022. Na ustanovni seji bodo novoizvoljeni svetniki potrdili svoje mandate ter izvolili novega predsednika in podpredsednika.

Novoizvoljeni državni svet se namreč konstituira na prvi seji, ko je potrjenih več kot polovica mandatov državnih svetnikov.

Za pripravo prve seje skrbi dotedanji predsednik državnega sveta, torej Alojz Kovšca, ki se mu je Urška Klakočar Zupančič danes tudi zahvalila za sodelovanje. Prvo sejo pa bo do izvolitve novega predsednika vodil najstarejši član državnega sveta.

Na prvi seji bodo svetniki najprej izvolili mandatno-imunitetno komisijo, ki bo pregledala morebitne pritožbe kandidatov, interesnih organizacij ali lokalnih skupnosti zoper odločitve volilne komisije. Da bodo izpodbijali volitve v državni svet, so že napovedali v Društvu nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija ter v Inženirski zbornici.

Mandate nato potrjuje državni svet, pri čemer o vsakem spornem mandatu odloča posebej, o preostalih pa skupaj.

Ko bo potrjena več kot polovica mandatov, bo novoizvoljeni sklic državnega sveta tudi uradno ustanovljen in bo nastopil petletni mandat. Na ustanovni seji svetniki volijo tudi predsednika in podpredsednika, za izvolitev pa je potrebna večina glasov vseh članov. Poleg tega svetniki imenujejo tudi novega generalnega sekretarja državnega sveta.

Nova sestava državnega sveta je bila na volilnih zborih izvoljena 23. in 24. novembra. V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Med izvoljenimi svetniki je 17 takšnih, ki so v svetniških klopeh sedeli že v dosedanjem mandatu.

Državna volilna komisija je sicer izid volitev potrdila na četrtkovi seji.

Izvoljen bo tudi sedmi predsednik državnega sveta doslej. Gre nedvomno za mikavno funkcijo, vendar pa dosedanjih predsednikov po izteku mandata kakšna bleščeča politična kariera ni čakala. Nasprotno – zaprla so se jim celo vrata v državni svet. Več v prispevku: Vodenje državnega sveta kot “politični samomor na visoki ravni”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!