Ustavni sodniki bodo nadaljevali obravnavo novele zakona o RTVS

Slovenija 15. Nov 202318:04 1 komentar
RTV Slovenija
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ustavni sodniki so na današnji seji znova obravnavali pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija. Kot so za N1 povedali po zaključku seje, bodo obravnavo nadaljevali, iz česar je mogoče sklepati, da danes odločitve v zadevi niso sprejeli.

Ustavni sodniki so po daljši prekinitvi danes ponovno obravnavali pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija. Na vprašanje N1, ali so sprejeli kakšno odločitev oziroma sklep, so odgovorili: ustavno sodišče bo z obravnavo zadeve še nadaljevalo.

Kot smo poročali, je ustavno sodišče maja letos odpravilo začasno zadržanje izvrševanja te novele in s tem omogočilo, da je delo začel novi svet RTVS ter da so izbrali novo upravo javne radiotelevizije.

V obrazložitvi sklepa o ukinitvi začasnega zadržanja novele zakona o RTVS je ustavno sodišče med drugim spomnilo, da pri odločanju zaradi izločitve dveh sodnikov (izločena sta bila Rok Čeferin in Neža Kogovšek Šalamon) sodeluje le sedem sodnikov, kar sodišče postavlja v položaj, ko ne more več oceniti, kdaj bo lahko sprejelo dokončno vsebinsko odločitev. Zanjo je namreč potrebna absolutna večina, torej mora za odločitev glasovati pet ustavnih sodnikov.

Novela zakona o RTVS, ki je bila novembra lani potrjena na referendumu, bi začela veljati konec decembra lani, a je več vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti, hkrati pa so tudi predlagali začasno zadržanje novele.

Ustavno sodišče je ob objavi odločitve o začasnem zadržanju napovedalo, da bo takoj nadaljevalo vsebinsko presojo in zadevo obravnavalo absolutno prednostno. Ko je maja začasno zadržanje odpravilo, sta prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS Peter Gregorčič ter avtor pobude, pravnik Matej Avbelj, poslala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP), konec oktobra pa sta sporočila, da je ESČP pritožbo razglasilo za nedopustno – odločitev, na katero se ni mogoče pritožiti.

Ustavnim sodnikom je tako še vedno ostala presoja, ali je novela zakona skladna z ustavo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje