Novela zakona o RTVS se je ponovno znašla na dnevnem redu ustavnega sodišča

Slovenija 14. Nov 202310:56 13 komentarjev
Ustavno sodišče
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ustavni sodniki so ob ukinitvi začasnega zadržanja novele zakona o RTVS navedli, da ne morejo oceniti, kdaj bodo o zadevi lahko vsebinsko odločili, in da bi se to utegnilo zgoditi šele po spremembi sestave ustavnega sodišča. Po skoraj pol leta pa se je pobuda za oceno ustavnosti sprememb zakona o RTV Slovenija znašla na dnevnem redu sredine seje. Je torej ustavno sodišče zdaj sposobno sprejeti končno odločitev?

Maja letos je ustavno sodišče ocenilo, da ni zmožno priti do vsebinske odločitve glede skladnosti novele zakona o RTVS z ustavo, in odpravilo začasno zadržanje izvrševanja te novele. S tem je omogočilo, da je delo začel novi svet RTVS in da so izbrali novo upravo javne radiotelevizije.

Osnutke vsebinske odločitve sta spomladi pripravila oba sodnika poročevalca, torej Rok Svetlič in Matej Accetto, pa tudi nekateri drugi ustavni sodniki, vendar noben osnutek ni dobil dovolj podpore. Ustavni sodniki so sicer vsebinsko odločitev že izglasovali, a je bila nato predlagana in izglasovana njena revotacija. Kar pomeni, da vsebinska odločitev ni bila sprejeta.

Ustavno sodišče je v obrazložitvi sklepa o ukinitvi začasnega zadržanja novele zakona o RTVS med drugim spomnilo, da pri odločanju zaradi izločitve dveh sodnikov (izločena sta bila Rok Čeferin in Neža Kogovšek Šalamon) sodeluje le sedem sodnikov, kar sodišče postavlja v položaj, ko ne more več oceniti, kdaj bo lahko sprejelo dokončno vsebinsko odločitev. “Ni mogoče izključiti niti, da bi se takšno stanje spremenilo šele s (prvo ali naslednjimi) spremembami sestave sodnikov ustavnega sodišča,” je navedlo maja.

Sedaj smo ustavno sodišče vprašali, zakaj je točko uvrstilo na dnevni red jutrišnje seje in ali je pripravljen nov osnutek vsebinskega sklepa. Odgovorili so nam le, da bo ustavno sodišče na sredini seji “nadaljevalo z obravnavo zadeve”. Sodnik poročevalec sicer ostaja Matej Accetto.

Novela zakona o RTVS, ki je bila novembra lani potrjena na referendumu, bi začela veljati konec decembra lani, a je več vodilnih na RTVS s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta Petrom Gregorčičem na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti, hkrati pa so tudi predlagali začasno zadržanje novele.

Ustavno sodišče je ob objavi odločitve o začasnem zadržanju 20. februarja napovedalo, da bo takoj nadaljevalo vsebinsko presojo in zadevo obravnavalo absolutno prednostno. Ko je maja začasno zadržanje odpravilo, sta prvopodpisani pobudnik za začetek postopka za oceno ustavnosti novele zakona o RTVS Peter Gregorčič ter avtor pobude, pravnik Matej Avbelj, poslala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP). Ocenila sta namreč, da so bila v Sloveniji izčrpana vsa razpoložljiva pravna sredstva.

Konec oktobra pa sta Gregorčič in Avbelj sporočila, da je ESČP pritožbo razglasilo za nedopustno in da se na to odločitev ni mogoče pritožiti.

“Glede odprave začasnega zadržanja je ugotovilo, da očitane zadeve ne kažejo na kršitev pravic in svoboščin, določenih v konvenciji ali njenih protokolih. Sicer pa, da nacionalna pravna sredstva še tako ali tako niso izčrpana, saj ustavno sodišče o pritožbi še vedno meritorno odloča,” sta takrat pojasnila.

Ustavnim sodnikom je torej še vedno ostala presoja, ali je novela zakona skladna z ustavo. To odločitev lahko sprejmejo le z absolutno večino oziroma petimi glasovi ustavnih sodnikov, medtem ko je za sklep o ukinitvi zadržanja zadoščala navadna večina glasov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje