Pred ustavnim sodiščem le manjša skupina protestnikov

Slovenija 30. Sep 202109:31 > 15:57 0 komentarjev
Ustavno sodišče
N1

Ustavno sodišče je na današnji seji odločalo o pobudi Policijskega sindikata Slovenije, ki zahteva oceno ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka, ki predvideva, da zaposleni v ožji državni upravi od 1. oktobra na delovnem mestu izpolnjujejo pogoj P oziroma C. Nasprotniki vladnih ukrepov na odločitev sodnikov čakajo pred stavbo sodišča.

Kot smo poročali prejšnji teden, je ustavno sodišče prejelo približno 250 pobud za presojo ustavnosti odloka o izpolnjevanju pogoja PC, ki zadeva ožjo državno upravo – ministrstva, organe v sestavi, inšpekcije, policijo, vojsko in upravne enote. Seja se je že končala.

Izpolnjevanje pogoja bi lahko povzročilo težave v zaporih, pri policijskem delu in na nekaterih upravnih enotah. Kako bodo organizirali delo, se bodo odločili delodajalci. Zaposleni, ki ne izpolnjujejo pogoja PC, bi lahko koristili dopust ali presežne ure. Mogoča je tudi sklenitev pogodbe o mirovanju pravic iz delovnega razmerja, pri čemer se zaposleni lahko vrne na delovno mesto, če ga delodajalec ne zapolni z drugo osebo.

Današnjo odločitev ustavnih sodnikov pričakujejo tudi nasprotniki pogoja PC oziroma vladnih ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19. Da bo danes pred sodiščem potekal shod, so pobudniki množičnega protesta nasprotnikov ukrepov napovedali včeraj.

Policija se je na shod pripravila, z obeh strani so zaprli Beethovnovo ulico. V bližini sodišča se je zbralo nekaj ljudi, slišati pa je bilo zmerjanje novinarskih ekip zaradi domnevno neustreznega poročanja. Pred ustavno sodišče je prišel tudi raper Zlatko. Policisti so udeležence shoda pozvali, naj upoštevajo njihova navodila, da bi zagotovili javni red in mir.

US
N1
Ustavno sodišče
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!