V naslednjih dneh preti jutranja pozeba. Kako ukrepati?

Slovenija 16. Apr 202412:17 1 komentar
Pozeba
Foto: BOBO

Ob vremenski napovedi za prihodnje dni ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano opozarja, da je možna jutranja pozeba, s tem pa je povečano tveganje za morebitne poškodbe na kmetijskih rastlinah zaradi nizkih temperatur. Ob tem na ministrstvu svetujejo preverbo informacij in tehnoloških navodil za preventivno ravnanje.

Na spletni strani Javne službe v sadjarstvu so dostopne informacije in tehnološka navodila za sadjarje za varstvo sadovnjakov pred pozebo, so ob vremenski napovedi za prihodnje dni sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od fenofaze rastline in drugih dejavnikov. Stopnja fenološkega razvoja rastlin je trenutno zelo različna in odvisna od lokacije, vrste, sorte, lege in kondicije rastlin.

V Sloveniji so v intenzivnih sadovnjakih odcvetele že vse koščičaste sadne vrste (marelica, breskev, sliva, češnja …) in so v fazi formiranja malih plodičev. Tudi jablana in hruška, ki tradicionalno cvetita nekoliko pozneje, sta večinoma že zaključili cvetenje in sta v fazi formiranja rodnega nastavka oziroma malih plodičev. Samo nekateri starejši nasadi jablan, pri katerih gre večinoma za travniške sadovnjake na manj osončenih legah, so še v fazi zaključevanja cvetenja. Vinska trta je že odgnala mladice.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne faze, zlasti če bodo trajale več ur. Za odpirajoče se in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, za mlade plodiče pa je lahko usodna že temperatura minus ena stopinja.

Kot so zapisali na agenciji za okolje, nas bo pred nevarnostjo pozebe nekoliko obvarovala povečana oblačnost, a dovolj je ena sama jasna in mirna noč, da nočne temperature v notranjosti Slovenije padejo pod ničlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje