V Sloveniji kmalu novo cepivo, prihaja Novavax

Slovenija 13. Feb 202208:15 > 08:24 2 komentarja
Novavax
Dado Ruvic/REUTERS

Prve dobave cepiva proti covidu-19 podjetja Novavax bodo v Slovenijo predvidoma prispele v tretjem tednu februarja, so povedali na ministrstvu za zdravje. Po njihovih navedbah naj bi prva pošiljka vsebovala 35.000 odmerkov cepiva. Slovenija bo skupaj v prvem četrtletju predvidoma prejela 102.000 odmerkov, v drugem pa 100.000.

Cepivo naj bi se, tako ministrstvo, začelo uporabljati takoj, ko bo na voljo, in sicer skladno z navodili in priporočili za cepljenje proti covidu-19, ki jih izdaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Kot je razvidno iz zapisnika zadnjega sestanka posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ z začetka januarja, skupina cepiva še ni umestila med priporočila za cepljenje. To bo storila, ko bo cepivo na voljo v Sloveniji, so zapisali. Ob tem so navedli, da je cepivo odobreno le za osnovno cepljenje polnoletnih oseb z dvema odmerkoma v razmaku vsaj treh tednov.

Člani skupini so takrat za to cepivo predlagali tudi pripravo odmevnejše promocijske kampanje. Vodja skupine Bojana Beović je pozneje pojasnila, da bi lahko dostopnost cepiva Novavax vodila v povečanje zanimanja za cepljenje, saj je zasnovano na tehnologiji, ki je v uporabi že dlje časa.

Pogodbo s podjetjem je v imenu držav članic podpisala EU, so spomnili na ministrstvu in dodali, da je bila vrednost naročila označena kot zaupna, zato cena naročenih odmerkov za Slovenijo ni znana.

V Sloveniji cepljenih z vsemi odmerki 58 odstotkov prebivalstva

Po podatkih vlade je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.262.761 ljudi, kar predstavlja 60 odstotkov populacije. Z vsemi odmerki je cepljenih 1.215.759 ljudi, kar je 58 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je s prvim odmerkom cepljenih 70 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 68 odstotkov. S prvim odmerkom je cepljenih 80 odstotkov starejših od 50 let, z vsemi pa 78 odstotkov.

Poživitveni odmerek je po aktualnih podatkih prejelo 615.124 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje