V Slovenijo prihaja cepivo proti opičjim kozam

Slovenija 02. Avg 202218:57 1 komentar
Opičje koze, cepivo
PROFIMEDIA

Vlada je danes na dopisni seji sklenila, da od Evropske komisije sprejme donacijo 1400 odmerkov cepiva Jynneos (Imvanex) proti opičjim kozam. Omenjeno cepivo je po mnenju Evropske agencije za zdravila najprimernejše cepivo proti opičjim kozam, donirana količina pa temelji na delitvi po številu prebivalcev države članice, so sporočili po seji.

Vlada je za podpis pogodbe z Evropsko komisijo pooblastila ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana. Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa je naložila, da v sodelovanju z Javno agencijo RS za zdravila in medicinske pripomočke in Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano izvrši vse potrebno za prevzem in uporabo cepiva v Sloveniji.

Dansko podjetje Bavarian Nordic, ki proizvaja omenjeno cepivo, je pred dvema tednoma sporočilo, da je neimenovana evropska država naročila poldrugi milijon odmerkov cepiva, dodatnih 2,5 milijona odmerkov pa so naročile ZDA. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je junija 2022 priporočila cepljenje za ogrožene zdravstvene delavce.

Zunaj Afrike so po navedbah WHO države od začetka maja doslej zabeležile več kot 18.000 primerov opičjih koz, večino v Evropi. Pred dvema tednoma je WHO izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

V Sloveniji so doslej potrdili 35 primerov opičjih koz. Dobra tretjina primerov je bila vnesena iz tujine – iz Španije, Italije ter Bosne in Hercegovine. Dobra tretjina posameznikov se je okužila v Sloveniji, za ostale pa kraja okužbe niso mogli opredeliti, so pred dnevi sporočili z NIJZ.

Evropska komisija bo kupila več kot 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19

Evropska komisija je s španskim podjetjem Hipra podpisala okvirno pogodbo o skupnem javnem naročilu za nakup do 250 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19, so danes sporočili iz Bruslja.

“Glede na porast okužb s covidom-19 v Evropi moramo zagotoviti čim večjo pripravljenost v jesenskih in zimskih mesecih. Cepivo Hipra dodaja še eno možnost za dopolnitev našega obsežnega portfelja cepiv za države članice ter državljanke in državljane,” je ob tem dejala evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides. Dodala je, da bo v prihodnjih mesecih ključno povečati število cepljenj in cepljenj s poživitvenim odmerkom. “Močno si prizadevamo zagotoviti, da so cepiva na voljo vsem,” je še dejala komisarka.

Evropska komisija bo s tem razširila nabor cepiv, ki ga zagotavlja strategija EU za cepiva. V ta nabor so že uvrščena cepiva podjetij BioNtech-Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Moderna, Novavax in Valneva. V okviru omenjene strategije je bilo doslej po navedbah Bruslja zagotovljenih okoli 4,2 milijarde odmerkov cepiv.

Cepivo Hipra je trenutno v postopku tekočega pregleda Evropske agencije za zdravila (Ema), ki ga je ta začela marca. Če bo cepivo prejelo dovoljenje za promet, ga bodo sodelujoče države lahko kupile na podlagi veljavne okvirne pogodbe in pogojev, ki jih je izpogajala komisija. Ti pogoji sicer zaenkrat niso bili razkriti, navaja spletni portal Politico. Pri naročilu sodeluje 14 držav članic EU in drugih držav. Države se lahko odločijo, da bodo cepivo darovale državam z nižjim in srednjim dohodkom ali ga preusmerile drugim evropskim državam, so sporočili iz Bruslja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje