V šoli v naravi v Ankaranu zbolelo 26 otrok, trije so bili hospitalizirani

Slovenija 10. Jun. 202214:26 > 14:56
Delite:
ankaran
Foto: Srdjan Zivulovic/Bobo

Po tistem, ko je na osnovni šoli v Marezigah nad Koprom več otrok imelo prebavne težave, o podobnih težavah poročajo tudi iz šole v naravi v Ankaranu. Na NIJZ so potrdili, da je zbolelo 26 otrok, od tega so bili trije hospitalizirani. Pri enem od hospitaliziranih otrok so v vzorcu blata izolirali bakterijo E.coli, vendar vir okužbe še ni znan.

Med učenci na taboru v Ankaranu je zbolelo 26 otrok, ki so bruhali, nekateri so imeli drisko. Tri otroke so hospitalizirali, preostali pa so se naslednje jutro počutili dobro in nadaljevali program aktivnosti, so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) na spletni strani potrdili poročanje portala 24ur.com, ki navaja, da so to učenci Osnovne šole Primoža Trubarja iz Laškega.

Pri enem otroku izolirana bakterija E.coli

Po podatkih, ki so jih prejeli na NIJZ, so dvema hospitaliziranima otrokoma odvzeli vzorec blata, pri čemer je bila v enem primeru izolirana bakterija E.coli. Kot so poudarili, pa za zdaj ne morejo potrditi, da je to povzročitelj izbruha. Dodatno so v turistični namestitvi odvzeli vzorce hrane in brise površin na snažnost, ki so jih poslali v laboratorijsko analizo.

Kot navajajo na inštitutu, v obeh primerih poteka epidemiološka preiskava, tudi zbiranje dodatnih informacij in dodatna laboratorijska potrjevanja. Vir okužbe v tem trenutku še ni znan. Prav tako še ni mogoče govoriti o povezavi med izbruhoma.

V preiskavi sodelujejo inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, epidemiologi NIJZ in mikrobiologi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Ravnatelj Osnovne šole Primoža Trubarja Marko Sajko je za STA pojasnil, da je govoril s starši hospitaliziranih otrok, ki pravijo, da so otroci v redu. Po izbruhu, ki se je zgodil s ponedeljka na torek, in hospitalizaciji so otroci šli domov že naslednji dan.

Na šoli v naravi, ki so jo vseeno izpeljali do konca, je bilo skupno 93 otrok, ki se danes vračajo domov. Sajko je ob tem izpostavil dejstvo, da so tistega dne v istem hotelskem kompleksu razdelili 500 večerij, slabo pa so se počutili samo njihovi učenci.

Več informacij tudi o zastrupitvi v Marezigah

O zastrupitvi otrok na osnovni šoli v Marezigah pa so na NIJZ pojasnili, da je po podatkih šole že v sredo zbolelo 29 otrok, v četrtek še 14 in danes še štirje otroci, skupno torej 47 otrok. Ob tem so pridobili vzorec blata obolelega otroka, ki je bil poslan v analizo, preiskava še poteka.

Na osnovni šoli v Marezigah so za STA povedali, da je bilo v četrtek odsotnih 50 od skupno 267 otrok.

Televizija Slovenija je danes poročala, da po besedah šolskega vodstva prve analize Rižanskega vodovoda Koper kažejo, da je voda neoporečna, izvidi podrobnejših analiz pa bodo znani v prihodnjih dneh.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar