Dnevi cepljenja: včeraj se je cepilo več kot 13 tisoč ljudi

Slovenija 21. Dec 202111:29 > 12. Jan 2022 10:46 1 komentar
Janez Poklukar
N1

Danes teče drugi dan cepilne akcije Dnevi cepljenja, s katero želijo dvigniti precepljenost v Sloveniji. Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da se je včeraj cepilo 13.827 ljudi.

Ponoči je potekal drugi dan nočnega cepljenja v okviru akcije Dnevi cepljenja. V UKC Ljubljana se je med 20. in 8. uro cepilo 69 ljudi, vsi s poživitvenim odmerkom. Število je nekoliko višje kot v prvi noči, ko se jih je cepilo 60. V Zdravstvenem domu Murska Sobota se je v nočnem terminu cepilo 20 oseb, dve več pa so našteli v Splošni bolnišnici Celje. V Novi Gorici se je cepilo 14 ljudi, na Golniku pa včeraj popoldan in ponoči osem. Dva sta prišla na cepljenje na Obali, kjer je cepljenje izvajal ZD Izola.

“Zadovoljen sem z odzivom. Želim si, da še več posameznikov pride na cepljenje. Včeraj se je cepilo 13.827 oseb,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar.

Poklukar je zaradi vse bolj razširjenje različice omikron napovedal, da razmišljajo o spremembi pravil pri karanteni. Predlog je, da bi šla v karanteno ob tesnem stisku tudi cepljena oseba, razen če je cepljena s poživitvenim odmerkom.

Za silvestrovanje je Poklukar dejal, naj se čim bolj držimo mehurčkov. “Čim bolj se družimo znotraj ovojnic mehurčkov in spoštujmo ukrepe ter se čim večkrat samotestirajmo, da prepoznamo eventuelne okužbe,” je dejal minister.

Čez dan 63 cepilnih mest

Akcija Dnevi cepljenja bo potekala do četrtka, v nočnem času pa so organizirana cepilna mesta v vsaki statistični regiji.

Ob tem do četrtka s podaljšanim delovnim časom cepijo v 62 cepilnih centrih po državi, namen akcije pa je dvigniti precepljenost, ki je v Sloveniji šesta najnižja med državami članicami Evropske unije.

“Dnevov cepljenja ne bi bilo brez vseh zdravstvenih delavcev, ki so maksimalno angažirani, da naredijo pomemben korak na ciljni ravnini do končne zmage nad covidom-19,” je dodal Poklukar.

Ob obiskih cepilnih centrov po Sloveniji je Poklukar opazil nasmejane obraze zdravstvenih delavcev. “Ni več apatija, kot je bila še pred nekaj dnevi. Razlog je predvsem v splošni podpori vseh Slovencev in Slovenk,” je poudaril Poklukar.

Pahor: Vsak, ki se bo opogumil in se cepil, je junak

“Vsi se ne bodo cepili, ostali bodo nekateri, ki se ne želijo iz teh ali onih razlogov. Nekateri se tudi iz upravičenih ne želijo cepiti. Obstaja delež ljudi, ki so neodločeni in tehtajo – nekatere je strah, nekatere je bolj strah cepljenja kot covida-19. Vsak, ki se bo opogumil in se cepil, je junak,” je o cepljenju dejal Pahor in se zahvalil vsem, ki so se že cepili in ki se še bodo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje