Na izgredih poškodovanih sedem policistov

Slovenija 16. Sep 202111:38 > 13:33 1 komentar

Na včerajšnjih izgredih na Trgu republike v Ljubljani je bilo poškodovanih sedem policistov, je povedal generalni direktor policije Anton Olaj. Obravnavali so več deset prekrškov in kaznivih dejanj, pridržali pa devet oseb. Olaj je dejal, da policija pričakuje še več takšnih incidentov. "Na to smo pripravljeni in bomo tudi v nadaljevanju ukrepali tako, kot od nas zahteva zakon," je dodal.

V sredo popoldan so se na Trgu republike v Ljubljani zbrali nasprotniki ukrepov za zajezitev covida-19, ki pa so se jim pozneje pridružile različne skupine. Proti večeru se je najprej miren protestni shod sprevrgel v nasilne izgrede.

Olaj: Pričakujemo, da bo takih primerov še več

Generalni direktor policije Anton Olaj je povedal, da je včerajšnji dogodek za njih ena od okoliščin, ki jim jo je, kljub izrednim odzivom, znova uspelo uspešno varnostno obvladati. “Pričakujemo, da bo takih primerov še več. Na to smo pripravljeni in bomo tudi v nadaljevanju ukrepali tako, kot od nas zahteva zakon,” je povedal.

“Svoboda izražanja volje in udeležba na shodih sta legitimna pravica vseh. Tega se zavedamo. Prav je in pričakovano, da se ta ustavna pravica izvaja tako, da se ne povzroča nasilja. Obsojam vsakršno nasilje, tudi ravnanje protestnikov na včerajšnjem shodu v Ljubljani, kjer se je zgodilo množično kršenje javnega reda in miru,” je povedal Olaj.

Nekateri protestniki so v policiste in stavbo državnega zbora metali steklenice, granitne kocke, pirotehniko, zato je policija shod razpustila. Ker pa je množica kršitve nadaljevala, so policisti uporabili prisilna sredstva in množico razgnali, je pojasnil direktor policije.

Na izgredih poškodovanih sedem policistov

Med izgredom je bilo poškodovano tudi poslopje državnega zbora. Po zdaj znanih podatkih so bila poškodovana tudi štiri vozila. Lažje je bilo poškodovanih sedem policistov, nihče ni ostal na zdravljenju. Ob tem je Olaj izrazil podporo policistkam in policistom, vodstvu varovanja na Policijski upravi Ljubljana in preostalim policistom, ki so po pozivu prišli iz sosednjih policijskih uprav.

N1

“Preiskava včerajšnjega dogodka intenzivno poteka. Pregledujemo posnetke, opravljamo oglede krajev, zbiramo dodatna obvestila. Policija bo storila vse, da se odkrije storilce včerajšnjih obsojanja vrednih dejanj. Osredotočili se bomo tudi na tiste, ki so hujskali in pozivali ljudi k nasilnim dejanjem. Vsi, ki pozivajo in organizirajo shode, se morajo zavedati, da bodo na koncu prevzeli tudi odgovornost, vključno z vprašanjem stroškov, ki tu nastanejo,” je dodal Olaj.

Policisti so pridržali devet udeležencev

Vodja sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi (GPU) Tomislav Omejec pa je povedal, da so bili o shodu seznanjeni prek objav na Facebooku. “Policisti so skladno z varnostno oceno in takrat razpoložljivimi informacijami tudi organizirali varovanje, s čimer smo ocenili, da bi lahko zagotovili in vzpostavili javni red in mir,” je pojasnil.

Policija je na včerajšnjih izgredih obravnavala več deset prekrškov in kaznivih dejanj. Pridržala je devet ljudi. Po podatkih policije je poškodovan tudi eden od udeležencev, kar po njihovi oceni kaže na sorazmerno uporabo prisilnih sredstev. Napadalci so bili očitno organizirani in povezani, slišati pa je bilo tudi navijaške vzklike.

Kot je pojasnil Omejec, je neprijavljen shod sprva potekal mirno, “bolj ko se je približevala noč in so se nekateri udeleženci začeli razhajati, vedno bolj so policisti čutili pritisk na državni zbor in postavljeni kordon policistov, ki je varoval varovan objekt državnega zbora”. Dodal je, da so se začeli stopnjevati pozivi k napadu na policiste in parlament.

Uporabljenih je bilo več pirotehničnih sredstev, granitnih kock in drugih nevarnih predmetov, ki so leteli tako v poslopje DZ kot policiste. Ker pa se je nasilje stopnjevalo, so shod razpustili ter uporabili solzivec in vodni top.

Več o dogajanju na izgredih:

>> KDO SO IZGREDNIKI, KI SO SE POMEŠALI MED PROTESTNIKE
>> NASILNI IZGREDI: KOGA OBRAVNAVA POLICIJA
>> JUTRO PO IZGREDIH: KAKO JE VIDETI PARLAMENT
>> NOVI POSNETKI VČERAJŠNJIH IZGREDOV
>> IZGREDI V LJUBLJANI: SOLZIVEC IN VODNI TOP, VEČ POŠKODOVANIH POLICISTOV
>> IZGREDNIKI METALI SMETNJAKE, PO ZRAKU LETELE BAKLE
>> TRENUTEK, KO SO V PARLAMENT PRILETELE PRVE BAKLE
>> POLICIJA PO LETU DNI ZNOVA UPORABILA VODNI TOP
>> POLICIJA ZARADI NEMIROV KLICALA REZERVE
>> JANŠA: VLADA NE BO POPUŠČALA NOBENIM PRITISKOM

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje