Poklukar: Protokol PCT naj bo vse bolj pogoj CPT

Slovenija 10. Sep 202112:37 > 13:11 1 komentar
Pahor in Poklukar
Denis Sadiković/N1

Predsednik Borut Pahor se je sestal z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem in predstavniki strokovne skupine. Poudaril je, da je treba k cepljenju z argumenti nagovarjati predvsem neodločene. Poklukar je izpostavil, da je zdravstvo sposobno cepiti okoli 200.000 ljudi tedensko.

Predsednik republike Borut Pahor se je v predsedniški palači sestal z ministrom za zdravje Janezom Poklukarjem, direktorjem NJZ Milanom Krekom ter predstavnicama strokovne skupine za obvladovanje epidemije covida-19 Bojano Beović in Matejo Logar.

“Zdravstveno osebje je znova podvrženo hudemu ritmu dela. Zaradi vsega tega je treba obdržati eno stopnjo strpnosti pri pogovorih o tem, kdaj se odpravimo na cepljenje, ampak hkrati razumeti, da čas teče,” je dejal predsednik Pahor. “Ljudje so bolj pozorni na argumente o koristi cepljenja, predvsem zaradi medijev, ki pri tem opravljate odločilno vlogo.”

“Tistih, ki so trdno odločeni, da se ne bodo cepili, z argumenti ne bomo dosegli. Nagovarjati moramo predvsem skupino neodločenih,” je še poudaril Pahor.

Poklukar: Protokol PCT naj bo vse bolj protokol CPT

“Danes imamo v bolnišnicah 278 ljudi, od tega 61 na intenzivni terapiji. Virus ne loči med mladimi in starimi – hospitalizirani so stari od 20 do več kot 100 let, povprečna starost pa je 61 let, na enotah intenzivne terapije 59 let. Na podlagi teh podatkov bi ponovno prosil vse starejše od 50 let, da nemudoma pristopijo k cepljenju. Samo zadostna precepljenost v tej skupini lahko da primerno zaščito, saj ti pogosteje zbolevajo za hujšo obliko bolezni,” je dejal minister Poklukar.

Število cepljenih v zadnjem tednu po podatkih NIJZ sicer raste, ampak zdravstvo zmore več kot 200.000 cepljenj na teden, zato so pripravljeni na vse, ki bi želeli pristopiti k cepljenju. “Zdravstveni delavci se z virusom borijo že 18 mesecev, a so še vedno pripravljeni ustaviti epidemijo. /…/ A epidemija ni problem zdravstva, gre za družbeni problem. V teh težkih trenutkih si ne smemo dopustiti, da nas ločuje, temveč nas mora povezati.”

“Današnji dan je poseben, ker je k cepljenju vse državljane in državljanke pozval predsednik republike. To je izkaz največje avtoritete v Republiki Sloveniji, ki poziva vse, da se pridružijo ‘koaliciji za cepljenje’. Protokol PCT naj bo vse bolj CPT in potem CP,” je še dodal Poklukar.

Bojana Beović je pozvala k samotestiranju otrok. “Zaščititi jih je treba tudi s cepljenjem odraslih,” je poudarila in opozorila, da bi lahko število okužb med njimi strmo naraslo kot v ZDA.

O neuspešnosti strategiji cepljenja pa je Beović dejala, da je to potrebno postaviti v kontekst tega, da je sprejemanje cepljenja v Sloveniji že nasploh nizko v primerjavi z zahodnoevropskimi državami. Slovenci smo glede na raziskavo Eurobarometer namreč najmanj zadovoljni s s strategijo cepljenja v EU.

Semafor bo dokončan danes ali v ponedeljek

“Razglasitev epidemije je skrajni oziroma končni ukrep, a če bo treba, jo bomo razglasili. Kdaj bi bilo to, vam ta trenutek ne morem odgovoriti,” je Poklukar dejal v odgovoru na novinarsko vprašanje o razglasitvi epidemije.

“Končna oblika semaforja se dnevno oblikuje. Ali bo to danes ali v ponedeljek, vam ta trenutek še ne morem zagotoviti,” pa je povedal o semaforju.

Vlada bo sicer v kratkem odločila, ali bosta za zaposlene v državni upravi veljala le še pogoja ‘P’ in ‘C’ oziroma ali se bodo morali vsi, ki covida-19 niso preboleli v zadnjih osmih mesecih, obvezno cepiti.

“Protokol CPT je tisti, ki vsem omogoča uveljavljanje svojih državljanskih pravic. A najučinkovitejši ukrep za zajezitev epidemije je cepljenje. Gre nasploh za najučinkovitejši javnozdravstveni ukrep poleg čiste pitne vode,” je dejal Poklukar. “Natančneje kaj bo veljalo v javni upravi, pa bo pojasnil minister Boštjan Koritnik.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje