Val stavk in protestov: lahko današnja pogajanja prinesejo preboj?

Slovenija 15. Mar 202406:49 1 komentar
Pogajanja vlada, Golob, javni sektor
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo nadaljevali krovna pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Še naprej ostaja odprta vrsta ključnih vprašanj, ob tem pa več skupin ni več pripravljenih čakati in tudi s stavko zahteva izboljšanje svojega položaja. Danes naj bi bila znana tudi usoda torkovega protesta kmetov, ministrica Mateja Čalušić bo namreč kmetijskim organizacijam predstavila svoj pogled na njihove zahteve.

Vladna stran je svoj zadnji predlog odprave plačnih nesorazmerij sindikatom predstavila pred slabimi tremi tedni. Uveljavljanje plačne reforme in odprave plačnih nesorazmerij je predvidela v obdobju petih let, v tem času pa se plače ne bi usklajevale z inflacijo. A so ji sindikati že sporočili, da to zanje ni sprejemljivo. Enotni so bili tudi, da se plačna lestvica ne sme začeti pod minimalno plačo.

Ob tem pa je ob uvrstitvah posameznih delovnih mest, o čemer naj bi se sicer pogovarjali predvsem na t. i. stebrnih pogajanjih, odprta še vrsta drugih vprašanj, med njimi tudi razmerje med plačnimi razredi na novi plačni lestvici. Na vladni strani pa ne skrivajo tudi, da si želijo v tem okviru voditi pogovore o učinkovitosti dela.

Po neuradnih informacijah naj bi bil vladni predlog odprave plačnih nesorazmerij v petih letih vreden 1,3 milijarde evrov. Sindikati pričakujejo, da jim bo vladna stran danes predstavila nekatere konkretne izračune in projekcije. Kot je bilo slišati neuradno, bi si želeli videti tudi, kakšen je predlog vladne strani za direktorske in funkcionarske plače.

Upravna enota Ljubljana, stavka
Žiga Živulović jr./BOBO

Medtem ko vlada ostaja na stališču, da finančnih učinkov ne sme biti pred 1. januarjem 2025, se že več tednov nadaljuje zdravniška stavka, znova so v sredo stavkali tudi zaposleni na upravnih enotah, ki stavko nadaljujejo vsako sredo do izpolnitve zahtev. Stavkajo tudi operaterji številke za klic v sili 112.

Slednji pričakuje nov vladni protipredlog – rok za to se izteče danes. Predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah pa je za STA pojasnil, da se bo po prejetju vladnega predloga sestal stavkovni odbor. Možna je tudi zaostritev aktivnosti, in sicer razmišljajo o organizaciji protestnega shoda.

Ob tem je bilo pred tednom dni na državno odvetništvo vloženih več sto zahtevkov sodnikov zaradi prenizkih plač, v četrtek pa je potekal drugi stavkovni dan tožilcev.

Znana bo tudi usoda torkovega protesta kmetov

Kmetijska ministrica Mateja Čalušić bo kmetijskim organizacijam predstavila svoj pogled na njihove zahteve. Predstavniki kmetov so namreč zaradi prepočasnega napredka pri pogajanjih z vlado za torek napovedali protest, a so ga, če bi vlada pokazala konkreten napredek pri njihovih zahtevah, pripravljeni odpovedati ali zamrzniti.

Kot je dejal predsednik KGZS Roman Žveglič, je to, ali se bo protest res odvil, odvisno od vlade. Kmetje naj bi bili namreč protest, kljub že dorečenim podrobnostim, pripravljeni odpovedati. Za to bi se odločili, če bi današnji sestanek pokazal, da so izpolnjene vse njihove ključne zahteve oz. če bi nedorečena ostala le kakšna od njih in bi potrebovali le dodaten čas za dogovor.

Ministrica Čalušić je predstavnike kmetov povabila na sestanek, da bi skupaj pregledali stanje v kmetijstvu in predvidene rešitve v zvezi z njihovimi zahtevami.

protest kmetov v Celju
Februarski protest kmetov v Celju (Foto: Jan Gregorc/N1)

Ministrstvo je po njenih besedah napoved protesta vzelo resno in si želi doseči kompromis. Čalušić je pred dnevi napovedala, da bodo preučili, koliko gredo lahko kmetom še nasproti, čeprav ocenjujejo, da so zaenkrat jasno in transparentno sporočali, kje je zgornja meja.

Ob tem je poudarila, da nekaterih zahtev ni mogoče rešiti na hitro, si pa želi, da bi lahko dosegli dogovor, ki bi pomenil preklic protestov, ne zgolj njihove zamrznitve, saj se drugače “v nedogled vrtimo v začaranem krogu in nikoli ne zaključimo zgodbe”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje