Varuh: Stavka je legitimna pot, a vsaka pravica seže le do druge pravice

Slovenija 15. Mar 202413:30 0 komentarjev
Peter Svetina
Foto: Borut Živulović/Bobo

Varuh človekovih pravic Peter Svetina je na sestanku predsednika vlade Roberta Goloba in ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel opozoril, da je stavka legitimna pot za dosego ciljev, a da vsaka pravica seže le do druge pravice, pravice do zdravstvenega varstva. Ob tem pričakuje, da bo vlada zaščitila paciente, je povedal po sestanku.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina od vlade pričakuje, da bo zaščitila predvsem ranljive skupine, da bodo lažje prišle do zdravstvenih storitev, ki jih potrebujejo. “Dobil sem pozitiven odziv s strani predsednika vlade, da bo vlada pripravila spremembo zakona, kjer bo ranljivim ciljnim skupinam, predvsem invalidom, omogočeno zdravstveno varstvo tudi v času potencialne druge ali pa te stavke,” je povedal v izjavi za medije.

Sam je s pogovorom zadovoljen, saj je izpostavil veliko zdravstvenih problemov, ki jih pri varuhu ugotavljajo. Predsednik vlade se je po besedah Svetine zavezal, da bodo sodelovali naprej, varuh pa bo premierja in ministrstvo za zdravje opozarjal na aktualne probleme, s katerimi se srečuje.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je dejala, da je bil sestanek ploden, varuh pa, da jih je opozoril na kršitve pravic, ki so se dogajale v času stavke. Predvsem so se pogovarjali o vozniških dovoljenjih za invalide in dostopnost do zdravstvenih storitev na splošno, je pojasnila po sestanku.

Ministrica je na vprašanje o čakalnih dobah odgovorila, da se je v času stavke povečalo število predvsem nedopustno čakajočih na nekaterih elektivnih posegih, medtem ko nujne storitve potekajo normalno.

Valentina Prevolnik Rupel in Robert Golob
Foto: Borut Živulović/BOBO

V devetih tednih zdravniške stavke so pri Varuhu zabeležili nekaj kršitev človekovih pravic, med drugim kot invalidi vozniki niso mogli podaljšati vozniškega dovoljenja. Poudaril je, da je bil to velik poseg v njihove pravice, saj invalidov ne ščiti zgolj slovenska ustava, ampak tudi konvencija združenih narodov o pravici invalidov, ki jim omogoča samostojno življenje in gibanje, kar je bilo v imenu stavke onemogočeno. Svetina je dodal, da je kršitev človekovih pravic tudi omejevanje dostopa do zdravstvenih storitev ali po drugi strani omejevane stavke.

Sicer pa se med zdravniško stavko nanj obrača veliko ljudi, ki razumejo stavko zdravnikov, vendar kljub temu pričakujejo, da bodo dobili storitve, ki jih potrebujejo, in dostop do zdravnika. “Glede na to, da je država socialna država, mora omogočiti dostop do zdravstvenih storitev,” je dejal. Zdravniški sindikat Fides se na Varuha doslej ni obrnil, Varuh pa lahko priporočila daje le organom oblasti, je še pojasnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!