Vedno več covida: “Z vidika bolnišnic je stanje že skrb vzbujajoče”

Koronavirus 13. Dec 202306:05 10 komentarjev
Mateja Logar
Mateja Logar (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Covid spet postaja vedno pogostejša tema pogovorov. Število ljudi okoli nas, ki so zboleli, se opazno povečuje. Da ne gre le za občutek, potrjuje infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC Mateja Logar. Kot pravi, je število bolnikov, ki so hospitalizirani zaradi prizadetosti spodnjih dihal ob covidu, od krompirjevih počitnic precej v porastu. Prav tako je približno četrtina bolnikov, ki pridejo na pregled v njihovo ambulanto, pozitivnih na koronavirus, kar je bistveno večji delež v primerjavi s predhodnimi tedni.

Precejšen porast ljudi, ki so pozitivni na koronavirus, opažajo tudi na ljubljanski infekcijski kliniki. Medtem ko so bili v prvih dneh oktobra to le posamezni bolniki, je od krompirjevih počitnic število precej v porastu, za N1 potrjuje dr. Mateja Logar.

“Na začetku oktobra so bolniki prihajali zaradi poslabšanja osnovnih bolezni, zdaj pa opažamo, da so nekateri hospitalizirani zaradi prizadetosti spodnjih dihal v sklopu covida. Večina hospitaliziranih je sicer starejša s pridruženimi boleznimi,” pojasnjuje.

Večina ljudi, ki zboli, ima najprej nespecifične prehladne znake, torej bolečine pri požiranju in občutek zamašenega nosu. Se pa pojavlja vročina, ki vztraja tri do štiri dni, in je visoka, tam okoli 39 stopinj Celzija. “Ob omikronu te visoke vročine doslej nismo videvali, je bil pa to eden od vodilnih simptomov pri alfa in delta različici. Različica, ki trenutno kroži, ima torej bolj izrazit sistemski vnetni odgovor kot predhodna,” dodaja sogovornica. Še vedno je najpogostejša različica omikron s svojimi podtipi.

Pogosti so tudi glavoboli in bolečine v mišicah. Pri otrocih se pojavlja driska, zato je razlog za hospitalizacijo majhnih otrok predvsem izsušenost. Pri starejših pa je najpogostejša splošna oslabelost in izsušenost ob vročini.

Inkubacijska doba v povprečju traja dva dni in pol. Ljudje tako zbolijo sorazmerno hitro po stiku. “Test je lahko pozitiven že, preden imamo klinične znake okužbe, s tem pa smo kužni,” opozarja Logar.

Povečanje pojavnosti covida v populaciji ni zanemarljivo

“Pri nas imamo težave z bolniki, ki potrebujejo sprejem v bolnišnico, že mesec in pol. Pogosto ostajajo na hodniku, ne samo čez noč, temveč tudi kakšen dan ali dva, preden nam uspe najti ustrezno namestitev na oddelku. Ocenjujemo, da je približno četrtina tistih, ki pridejo na pregled v našo ambulanto, pozitivnih na koronavirus. Ta odstotek se je bistveno povečal v primerjavi s predhodnimi tedni in meseci,” trenutno stanje na ljubljanski infekcijski kliniki oriše Mateja Logar.

zdravstvo, infekcijska, korona
Foto: Žiga Živulović/ BOBO

Z bolnišničnega vidika je stanje že skrb vzbujajoče, meni dr. Logar. Težave nastajajo tudi pri tem, ko odpadajo elektivni posegi, saj jih v primeru okužbe ne morejo opraviti. “Z akutno okužbo dihal splošna anestezija absolutno ni možna,” pojasnjuje. Diagnostika pri bolnikih, ki prihajajo na posege, pa so pozitivni, je tako odložena.

“Ni povsem zanemarljiva ta povečana pojavnost covida v splošni populaciji. Res je, da je daleč od tega, kar je bilo pred dvema letoma, a vseeno je za tiste, ki imajo dejavnike tveganja, covid še vedno zelo problematična bolezen,” opozarja sogovornica.

Ljudje z dejavniki tveganja naj izkoristijo možnost zdravil

Testiranje doma se je po mnenju Logar izkazalo za metodo, s katero lahko pomembno vplivamo na to, kako virus kroži po populaciji. “Seveda če se testiramo doma in smo pozitivni, naredimo še naslednji korak in ostanemo doma. Če že moramo kam, pa uporabimo maske,” dodaja.

Testiranje je še posebej smiselno za tiste, ki imajo dejavnike tveganja. “Od začetka covida do zdaj so se stvari spremenile – zdaj imamo na voljo zdravila, in za tiste, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek bolezni, je pomembno, da to zdravilo tudi dobijo,” poudarja. V primeru pozitivnega testa je treba obvestiti osebnega zdravnika, ki lahko izda recept za tablete. V primeru kontraindikacij lahko bolnik prejme tudi zdravilo v obliki infuzije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje