Vinjete: bliža se pomemben datum za večino voznikov

Slovenija 22. Jan 202317:59 2 komentarja
vinjeta
Tina Kosec/F.A.BOBO

V začetku februarja se bo iztekla veljavnost večini prvih letnih elektronskih vinjet. Ker se je veljavnost starih letnih vinjet, ki jih je bilo še treba nalepiti na vetrobransko steklo, iztekla konec januarja 2022, bodo tako številni vozniki v prihodnjih dneh morali kupiti novo vinjeto. To je mogoče storiti 30 dni vnaprej, v vmesnem času pa lahko popravite tudi podatke o registrski številki, če se vam je pri nakupu morebiti pripetila napaka.

V prvih dneh februarja se izteka veljavnost večini prvih letnih elektronskih vinjet. Prodaja teh se je začela 1. decembra 2021, a ker so prejšnje vinjete, ki jih je bilo treba nalepiti na vetrobransko steklo, veljale do 31. januarja 2022, so številni vozniki novo vinjeto kupili šele v začetku februarja.

Tako se bo 1. februarja iztekla veljavnost 390.000 letnim vinjetam. To je 37 odstotkov vinjet, kupljenih med 1. 12. 2021, ko se je začela prodaja prvih elektronskih vinjet, in 30. 11. 2022, ter približno tretjina letnih vinjet, prodanih do konca leta 2022. Od 1. do 15. februarja pa bo poteklo približno 542.000 letnih 2A in 2B e-vinjet, kar je 52 odstotkov vseh letnih vinjet, kupljenih med 1. 12. 2021 in 30. 11. 2022.

A pozor: medtem ko so prejšnje vinjete veljale največ 14 mesecev, nove elektronske vinjete veljajo točno 12 mesecev. Če ste torej e-vinjeto kupili 1. februarja 2022 in je takrat začela tudi veljati, bo njena veljavnost potekla 1. februarja 2023.

Kako lahko preverite, do kdaj velja vaša vinjeta

Če ste e-vinjeto kupili po spletu – na uradni spletni strani – ste potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki ste ga navedli pri nakupu. Če pa ste se pred nakupom registrirali, je potrdilo o nakupu na voljo tudi v vašem računu na tej spletni strani.

Če ste e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (na primer na bencinski črpalki, v trgovini ali na prodajnem mestu Darsa), lahko veljavnost e-vinjete preverite na potrdilu o nakupu, ki ste ga prejeli ob nakupu. Kaj pa se zgodi, če potrdila ne hranite, če so informacije na potrdilu zbledele ali ste potrdilo izgubili oziroma založili? Na Darsu vsem svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbite za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Letna vinjeta za avtocesto
Bobo

Če potrdila o nakupu ne najdete, lahko veljavnost e-vinjete preverite še na en način. V uradni spletni trgovini začnete postopek nakupa nove e-vinjete za svoje vozilo. Ko boste vnesli vse potrebne podatke, vas bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici (in nakupom) opozoril, ali je na vašo registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, in vam prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti, svetujejo na Darsu.

Pri nakupu nove vinjete je treba biti previden

Kupci e-vinjet pa morajo pred nakupom natančno preveriti podatke, da so ti pravilno izpolnjeni. Če se registrska označba v sistemu elektronske vinjete ne ujema z registrsko označbo vozila, to pomeni, da cestnina ni plačana, opozarjajo na Darsu. Če vas pri vstopu na avtocesto torej v tem primeru ujame kamera, vaše vozilo pa nima (pravilne) e-vinjete, vas čaka 300 evrov kazni. Vsak vstop na avtocesto predstavlja nov prekršek.

Podatke je mogoče popraviti le, če ste vinjeto kupili nekaj dni vnaprej. Letno elektronsko vinjeto je namreč mogoče kupiti 30 dni pred začetkom njene veljavnosti. Do začetka veljavnosti vinjete je mogoče spremeniti podatke o registrski številki, ravno tako je možno enkrat prestaviti začetek veljavnosti vinjete ali celo odstopiti od nakupa. Po začetku veljavnosti e-vinjete reklamacije ne bodo več mogoče.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje