Vlada ne zavrača možnosti podpisa dogovora o načinu delovanja ESS

Gospodarstvo 11. Avg 202116:45 > 16:56 0 komentarjev
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije: ZSSS
Foto: Denis Sadikovič/N1

Vlada dopušča možnost podpisa dogovora o načinu delovanja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), čeprav je prepričana, da je vse zapisano že v obstoječem poslovniku. "Morebitni nov dogovor ne bi smel narekovati dodatnih kompetenc nobenemu od treh partnerjev," so zapisali ob tem.

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odgovor na dopis sindikalnih central v zvezi z obuditvijo socialnega dialoga. V njem se strinja, da je socialni dialog pomembna demokratična pridobitev, zato se zavzema za njegovo ohranjanje in spoštovanje. Pomembno pa je tudi razumevanje in spoštovanje njegove vloge, je prepričan ministrski zbor.

Aktualna vlada je vodenje države, kot so spomnili, prevzela marca 2020, v času izrednih razmer, ki so vladale v svetu zaradi pandemije covida-19. “Ukrepi za ohranitev zdravja in življenj ljudi, pomoč gospodarstvu ter ohranjanje delovnih mest so morali biti hitri in učinkoviti in to so bila in so še glavna vodila vlade,” so poudarili.

V vladnih vrstah so pripravljeni na morebitni podpis dogovora o načinu delovanja ESS s strani vseh treh socialnih partnerjev. Se je pa treba truditi “za dosledno spoštovanje pravil ESS tako v postopku usklajevanja pred sprejemom zakonodaje in drugih aktov na vladi kot pri zastopanju vsebin, ki so predmet socialnega dialoga v nadaljnjem procesu sprejemanja zakonodaje,” je prepričana vlada. “Vse to seveda v skladu z razmerami v družbi, še posebej v času pretresov, kot je pandemija covida-19.”

Odstop sindikatov od socialnega dialoga po mnenju vlade predstavlja izpuščeno priložnost, da bi skozi socialni dialog predloge zakonov bolje proučili in predlagali njihove izboljšave. Potruditi se je treba, da se v dialogu na ESS, ki je posvetovalni organ, poiščejo optimalne in sprejemljive rešitve za državljanke in državljane, vlada pa hkrati pričakuje, da se socialna partnerja zavedata odgovornosti vlade, ki odgovarja za sprejete zakone in posledice, ki jih izvajanje teh prinaša.

Sindikati prekinili socialni dialog po tem, ko naj bi vlada sistematično kršila pravila

Sindikalne centrale so maja prekinile socialni dialog, ker vlada po njihovem mnenju sistematično krši pravila o delovanju ESS. Po teh naj namreč ministrski zbor brez predhodne vsebinske obravnave in usklajevanja socialnih partnerjev na ESS ne bi sprejemal ali predlagal sprejetja predpisov, ki sodijo na področje ESS.

Ob tem so v sindikatih poudarili, da je vlada brez obravnave na ESS v DZ poslala npr. predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, predlog zakona o debirokratizaciji v delu in predlog sprememb davčne zakonodaje, prav tako socialnim partnerjem ni predstavila nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost. Ko so zakonski predlogi enkrat v parlamentarnem postopku, socialni partnerji nimajo več pravega vpliva, trdijo.

Vlada na drugi strani poudarja, da se sprejemanjem zakonodaje, tudi v luči epidemije covida-19, mudi, zakone pa da je mogoče spreminjati vse do njihove končne potrditve v DZ.

Sindikati pred povratkom v ESS med drugim pričakujejo podpis dogovora o načinu delovanja ESS. Šlo naj bi za zavezo o doslednem izvrševanju pravil ESS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!