Vlada prižgala zeleno luč nakupu letal za gašenje iz zraka

Slovenija 08. Dec 202219:11
Požar pod Socerbom
Foto: BOBO

Slovenija bo kupila štiri manjša letala za gašenje požarov, kar bo večinoma financirala iz kohezijskega sklada. Vlada je namreč na današnji seji prikimala predlogu ministrstva za obrambo, ki ga je predstavilo oktobra in predvideva možnost nakupa še dodatnih dveh letal.

Vlada je na današnji seji prižgala zeleno luč postopkom za nakup štirih manjših letal za gašenje, z možnostjo dokupa dodatnih dveh. Naložba bo večinoma financirana iz kohezijskega sklada, so sporočili iz ministrstva za obrambo (MORS). Načrt so na MORS predstavili novembra.

Kot so pojasnili, so na podlagi izvedenih analiz ugotovili, da so najprimernejša rešitev obvladovanja velikih požarov v naravi manjša letala za gašenje. Pristojni organ zato predlaga nakup štirih manjših letal, z možnostjo nakupa dodatnih dveh, kar pomeni opcijsko skupno do šest letal. Po predhodnih ocenah obrambnega ministrstva, ki je preučilo tržne cene, bo nakup stal 21.645.958 evrov.

Denar bodo predvidoma zagotovili iz kohezijskega sklada, pri čemer bo EU projekt financirala do višine 85 odstotkov. Preostalih 15 odstotkov bo zagotovljenih iz državnega proračuna, ki bo pokril tudi delež davka na dodano vrednost.

Ministrstvo za obrambo je dodalo, da program koriščenja sredstev evropske kohezijske politike za obdobje 2021-2027 dovoli umestitev teh vsebin v naložbe, ki se lahko sofinancirajo iz evropskih sredstev, hkrati pa je potrjevanje programskega dokumenta že v zaključni fazi pri evropski komisiji.

Zaradi nujnosti zagotavljanja teh namenskih zmogljivosti je vlada ministrstvu naložila, naj s postopki izdelave dokumentacije in objave javnega naročila prične v najkrajšem možnem času, še preden bo program potrjen na komisiji.

Gasilcem povrnili stroške intervencije ob požaru na Socerbu

Vlada se je na današnji seji seznanila še s poročilom o ukrepanju in intervencijskih stroških gašenja požara na območju Socerba, kjer je gorelo od 9. do 11. avgusta. Odločili so se, da Upravi za zaščito in reševanje iz proračunske rezerve pokrije intervencijske stroške v višini 112.433 evrov. Od tega zneska bo 103.550 evrov namenjenih za prostovoljna gasilska društva, do 8.883 evrov pa za Javni zavod Gasilska brigada Koper.

Požar pod Socerbom
BOBO

Mestni občini Koper, policiji in Slovenski vojski vlada ni povrnila intervencijskih stroškov.

Gozdni požar na Socerbu je zajel približno sto hektarjev površine na območju Mestne občine Koper. Skupni izkazani intervencijski stroški so znašali 209.268 evrov, so še pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.