Razkol v koaliciji: vlada proti lekarniškemu zakonu poslancev SMC

Slovenija 27. Sep 202106:43 > 08:52 9 komentarjev
Janez Janša Zdravko Počivalšek
Žiga Živulović jr./BOBO

Predlog zakona, ki bi pomagal Zoranu Jankoviću in Lekarni Ljubljana, je razdelil koalicijo. SDS in NSi želita z amandmaji izničiti učinek predloga, ki ga je vložila SMC.

Koalicijski stranki SDS in NSi sta v petek v državni zbor vložili predloge amandmajev k predlogu sprememb zakona o lekarniški dejavnosti. Predloge je pripravilo ministrstvo za zdravje, vlada pa je v četrtek soglašala z njimi.

Koalicija prvič za predlog

Amandmaji vlade so po eni strani presenetljivi, saj bi dejansko izničili predlog sprememb zakona, ki ga je v državni zbor vložila koalicijska stranka SMC. V prvi obravnavi tega predloga so poslanci NSi ter skoraj vsi poslanci SDS glasovali enako kot poslanci SMC. Ocenili so, da je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo.

Ker so za predlog glasovali tudi poslanci LMŠ, SAB, nekateri poslanci SD in nepovezani poslanec Branislav Rajić, je takrat predlog dobil 63 glasov podpore. Proti je bilo 15 poslancev Levice, SNS in Desusa. Nekateri poslanci SDS in SD ter Janja Sluga in Igor Zorčič iz skupine nepovezanih poslancev pa so se vzdržali.

Janšo prepričeval tudi Borut Štrukelj

Hkrati vladni amandmaji niso presenetljivi, saj predlogu sprememb zakona nasprotuje celotna stroka in tudi ministrstvo za zdravje. Pred kratkim je predsednika vlade Janeza Janše obiskal profesor na ljubljanski farmacevtski fakulteti Borut Štrukelj in ga prepričeval, kako škodljiv je predlog. “To bi bil konec mreže lekarn, saj bi vodil v kanibalizem med lekarnami,” pravi Štrukelj.

Zdravila, lekarne
BOBO

Predlog, pod katerega se je prvi podpisal poslanec SMC Dušan Verbič, bi omilil regulacijo mreže lekarn ter dovolil lekarnam in občinam, da imajo v lasti veledrogeriste. Verbič trdi, da bi spremembe ljudem koristile, stroka in zdravstveno ministrstvo pa, da bi jim škodile. O vsebini zakonskega predloga smo pisali v članku Bo Janša kljub Poklukarjevemu nasprotovanju pomagal Jankoviću.

Poskus pomoči Jankoviću

V neuradnih odgovorih poznavalci enotno ocenjujejo, da je predlog sprememb napisan za Mestno občino Ljubljana (Mol), ki jo vodi župan Zoran Janković. Verbičeva žena je mestna svetnica v Mol, izvoljena na Listi Zorana Jankovića. Janković Verbičev predlog podpira, vendar so Verbič, Mol in Lekarna Ljubljana vsi zanikali informacijo, da sta Mol in Lekarna Ljubljana sodelovala pri pripravi predloga.

Večina poslank in poslancev SDS in NSi se ni opredelila do Verbičevega predloga. Sicer je, na primer, poslanec SDS Franc Breznik dejal, da je predlog dober, njegova kolegica Alenka Jeraj pa je na primer trdila, da je slab. Drugi pa so pojasnili, da so v julijski prvi obravnavi predlog podprli, ker ga želijo v nadaljevanju obravnave izpopolniti.

Skrivnostni razlogi za nenavadno dogajanje

Zdaj je jasno, da ga želijo “izpopolniti” tako, da od njega ne bo nič ostalo. Zakaj so torej v prvi obravnavi glasovali, da je primeren za obravnavo? Od več nepovezanih oseb smo neuradno slišali, da naj bi minister za gospodarstvo in predsednik SMC Zdravko Počivalšek od koalicije zahteval, da predlog sprejme. Napovedal naj bi celo, da je od tega odvisno glasovanje poslank in poslancev SMC pri pomembnih vladnih zakonskih predlogih.

Vendar je Počivalšek to odločno zavrnil. Zatrdil je, da se ni zavzemal za sprejetje Verbičevega predloga zakona. Iz njegovega kabineta so nam sporočili tudi, da na četrtkovi vladni seji noben minister ni nasprotoval amandmajem, ki jih je predlagal minister za zdravje Janez Poklukar. Zato še vedno čakamo na razlago, ki bi pojasnila ravnanje koalicijskih poslank in poslancev v zvezi s tem predlogom zakona. Verbič in vodja poslanske skupine SMC Gregor Perič se na naše klice in SMS-sporočila nista odzvala.

Vsekakor se zdi, da možnosti, da bi bil Verbičev predlog sprejet, ni več. O njem bo v četrtek odločal parlamentarni odbor za zdravstvo, kjer bo za amandmaje SDS in NSi po neuradnih napovedih glasovalo tudi več opozicijskih poslancev.

Kako bi vlada spremenila Verbičev predlog

Amandmaji vlade oziroma SDS in NSi bi črtali sedem od devetih členov Verbičevega predloga, ki bi po enotni oceni stroke nedvomno prinesel znižanje dostopnosti in kakovosti lekarniških storitev. Dva člena pa bi vlada spremenila tako, da bi bil poseg v veljavni zakon minimalen.

Ta člena določata pogoje za odpiranje novih lekarn. Verbič želi, da se v število oseb, na podlagi katerega se ocenjuje preseganje praga za ustanovitev lekarne oziroma podružnice, štejejo tudi osebe z začasnim prebivališčem ter dnevni in sezonski migranti. To bi omogočalo povečanje števila lekarn v večjih mestih in turističnih središčih. Po veljavnem zakonu se upoštevajo osebe s stalnim prebivališčem, vlada bi k temu dodala “samo” osebe z začasnim prebivališčem. Druga sprememba, ki jo želi vlada, je, da bi bila prisotnost primarnega zdravnika lahko pogoj za ustanovitev lekarne in ne samo podružnice lekarne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje