Vlada še ni odprla kuverte, v kateri je Erbežnikova odstopna izjava

Slovenija 20. Avg 202114:39 0 komentarjev
Anže Erbežnik
Žiga Živulovič jr./BOBO

Včeraj je minilo mesec dni, odkar je Anže Erbežnik nepreklicno odstopil z mesta državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu, vendar se vlada z njegovim odstopom še vedno ni seznanila.

Mesec dni po tem, ko je Anže Erbežnik odstopil z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje – kot datum odstopa je v dopisu navedel 19. julij – ga vlada s tega mesta še vedno ni razrešila. Tako nekateri že delajo primerjavo z nepreklicnim odstopom notranjega ministra Aleša Hojsa, ko premier Janša kuverte z odstopno izjavo ni odprl. A je razlika vendarle očitna: Hojs še naprej opravlja ministrsko funkcijo, Erbežnika pa vse od 16. julija, ko je užaljen odvihral iz službe, na pravosodnem ministrstvu niso videli.

Na vprašanje, kaj je razlog, da vlada Erbežnika še ni razrešila, nam na pravosodnem ministrstvu niso odgovorili; po nekaterih namigih to zanima tudi njih. Na Dikaučičevem ministrstvu so nam danes povedali, da so gradivo za Erbežnikovo razrešitev na generalni sekretariat vlade poslali že 20. julija, Erberžnik pa da je z dnem odstopa prenehal opravljati funkcijo državnega sekretarja. Tako je prejel plačo za čas od 1. julija, ko je nastopil funkcijo, do vključno 19. julija, in sicer v višini 2.737,52 evrov bruto.

Na vladnem uradu za komuniciranje so danes navedli, da bo vlada gradivo z Erbežnikovo odstopno izjavo “predvidoma obravnavala na eni od prihodnjih sej, javnost bo o obravnavi gradiva obveščena na ustaljen način”. Takšen odgovor so sicer medijem posredovali že v začetku avgusta.

Erbežnikovi očitki in ministrov odgovor

Spomnimo, da je Erbežnik kot razlog za svoj odstop zapisal, da mu ni omogočeno “strokovno delo na način spoštovanja prava EU, pravne države in človekovih pravic”. Pravosodnemu ministru Marjanu Dikaučiču je med drugim očital, da nima osnovnega znanja prava EU. Svoje navedbe je podkrepil z besedami, da se uprava ministrstva iz ministra celo norčuje, češ da “ne ve veliko, ima pa veliko srce”.

Erbežnik je v obrazložitvi svojega odstopa tudi izpostavil, da mu Dikaučič kljub obljubi ni jasno pisno poveril pristojnosti na področju prava EU in kazenskega prava ter glede predsedovanja EU. Kot smo na N1 poročali ob Erbežnikovem odstopu, naj bi bil ta še zlasti užaljen, ker Dikaučič ni upošteval njegove želje, da bi bil navzoč na vseh pomembnih dogodkih. Sodu naj bi dno izbilo to, da ga minister ni povabil na neformalni pogovor s komisarjem EU za pravosodje Didierjem Reyndersom. Po nekaterih namigih naj bi tedaj Erbežnik celo zahteval razrešitev ministra za pravosodje.

Marjan Dikaučič
Žiga Živulovič jr./BOBO

Dikaučič se je na številne očitke, ki jih je Erbežnik nanizal v odstopni izjavi, odzval z besedami, da Erbežniku očitno ni bilo po godu, da ministrstvo vodi minister.

Je šlo za misijo vodenja resorja iz ozadja?

Erbežnik, sicer izredni profesor na Evropski pravni fakulteti Nove univerze, velja za pravnika blizu največji vladni stranki. Tako je SDS podprla njegove številne kandidature za ustavnega sodnika, zadnjič lani, ko ga je predsednik države Borut Pahor tudi predlagal na to mesto. Vendar sta mu za preselitev na ustavno sodišče v državnem zboru zmanjkala dva glasova.

Da Janševi močno favorizirajo Erbežnika, se je pokazalo tudi ob zadnjem izbiranju slovenskega sodnika na sodišču Evropske unije. Medtem ko je sodni svet kot najboljšega kandidata soglasno ocenil sedanjega sodnika na sodišču EU Marka Ilešiča, je Janševa vlada mimo običajnih postopkov dala pozitivno mnenje h kandidaturama Anžeta Erbežnika in nekdanje generalne pravobranilke na sodišču EU Verice Trstenjak (ta je sicer od kandidature kasneje odstopila).

Poznavalci ne dvomijo, da je Erbežnik precej večji pravni strokovnjak kot Dikaučič, ob njegovem imenovanju na mesto državnega sekretarja pa ni bila osamljena ocena, da ga Janševi na pravosodno ministrstvo pošiljajo predvsem zato, da bi nadziral ministra iz vrst SMC in iz ozadja vodil resor. Tako so se ob Erbežnikovem odstopu pojavila namigovanja, da bi se utegnil preseliti v kabinet predsednika vlade. Erbežnik je to možnost zanikal in navedel, da bo ponovno začel delati v evropskem parlamentu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!