Vsaka deseta ženska trpi zaradi sindroma policističnih jajčnikov

Slovenija 25. Sep 202316:38 1 komentar
ženska, bolečine, menstruacija
Profimedia

September je mesec ozaveščanja o sindromu policističnih jajčnikov, ki letos poteka pod sloganom Opolnomočene pacientke, boljši rezultati. Za sindromom policističnih jajčnikov namreč oboli vsaka deseta ženska. Je med vodilnimi vzroki ženske neplodnosti in lahko vodi v številne druge resne bolezni.

September je mesec ozaveščanja o sindromu policističnih jajčnikov, za katerim oboli vsaka deseta ženska. Namen ozaveščanja je izboljšati diagnostiko in zdravljenje ter izboljšati kvaliteto življenja žensk.

Poleg tega želijo z mescem ozaveščanja doseči promocijo dodatnih raziskav za izboljšanje zdravljenja in oskrbe žensk ter priznavanje težav in empatičnost do žensk s sindromom policističnih jajčnikov, so sporočili iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor.

Sindrom policističnih jajčnikov je genetsko, hormonsko, presnovno in reproduktivno obolenje, za katerim oboleva vsaka deseta ženska. Je med vodilnimi vzroki ženske neplodnosti in lahko vodi v številne druge resne bolezni, kot so rak endometrija, debelost, sladkorna bolezen tipa 2, težja anksioznost in depresija ter srčno-žilne bolezni.

Osem do 13 odstotkov žensk v reproduktivni dobi ima sindrom policističnih jajčnikov. V Sloveniji je približno 40.000 žensk s tem sindromom, 50 odstotkov žensk nima postavljene diagnoze, polovica bolnic pa razvije prediabetes ali sladkorno bolezen tipa 2. Ženske s sindromom policističnih jajčnikov imajo tudi trikrat večjo verjetnost za raka endometrija oz. maternice, navajajo v UKC Maribor.

Sindromi so neredne menstruacije, povečana poraščenost po telesu in obrazu, akne, porast telesne teže in težave z izgubo kilogramov, nezmožnost zanositve, anksioznost in depresija ter izguba las po moškem tipu plešavosti, navajajo v UKC Maribor. Če opažate te simptome, svetujejo, da se posvetujete s svojim ginekologom ali družinskim zdravnikom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje