Ministrstvo za visoko šolstvo: Očitki sindikata so neutemeljeni in neresnični

Slovenija 20. Apr 202310:08 > 15:27
Igor Papič
Žiga Živulovič jr. /Bobo

Predsednik vlade Robert Golob bo ob 70-letnici Elektrotehniške zveze Slovenije obiskal Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Visokošolski sindikat Slovenije (VSS) je ob tem opozoril na "privatizacijo in desant na demokratične temelje javnega visokega šolstva", ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije pa je njihove očitke označilo za neutemeljene in celo neresnične. Kot so pojasnili na ministrstvu, osnutek nove visokošolske zakonodaje še ne obstaja, v delovni skupini, ki zakonodajo prenavlja, pa je tudi predstavnik VSS.

Ob slavnostni akademiji 70-letnice Elektrotehniške zveze Slovenije bo svojo matično fakulteto za elektrotehniko obiskal premier Robert Golob. V Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) so ob tem medijem posredovali pismo, v katerem so zapisali, da ta “selektivni obisk zbuja nekaj pomislekov in vprašanj”.

Po njihovi oceni obisk predsednika vlade sovpada z obravnavo osnutka novega zakona o visokem šolstvu, ki so ga v sindikatu označili kot brutalen napad na notranjo ureditev javnih univerz. Predlog, tako visokošolski sindikat, v celoti črta zakonske določbe o splošnih in neposrednih volitvah dekanov, prav tako pa črta zakonske določbe o utežeh volilnih glasov treh skupin volivcev – akademskih delavcev, delavcev skupine J in študentov – na volitvah rektorja. “Med drugim zakon predvideva odpravo uveljavljenega in zakonsko določenega volilnega sistema, koncentracijo moči v rokah peščice in uvedbo korporativnega upravljanja, ki je prvi korak de facto privatizacije javnega visokega šolstva,” so zapisali.

Dodali so, da kot groteskno ocenjujejo dejstvo, da predlagane rešitve zagovarjajo rektorji, prav tisti, ki so jim mandat na splošnih in neposrednih volitvah podelili člani celotne akademske skupnosti. “Sedaj pa si ti isti posamezniki in posameznice, skriti za špansko steno rektorske konference, posvetovalnega organa brez pravnoformalne veljave, brez vsakega pooblastila jemljejo pravico, da bi tem istim volivcem volilno pravico odvzeli,” so dodali.

Ob tem so pozvali predsednika vlade in ministra za visoko šolstvo dr. Igorja Papiča, da se ob slovesnosti na elektrotehniški fakulteti pogovorita o tem, kaj mislita o prihodnosti univerz. Za konec so še dodali: “Ali si sploh želita avtonomnih javnih univerz, na katerih sta pridobila akademske naslove? Ali pa bosta dovolila, da skupina trenutnih akademskih oblastnikov, klientelno povezanih z lokalno politično oblastjo, univerze spremeni v svoj lastni fevd, brez volitev in brez demokracije?”

Ministrstvo: Očitki niso samo neutemeljeni, temveč tudi neresnični

Na Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije deluje delovna skupina za prenovo visokošolske zakonodaje, ki se redno sestaja. V skupini je tudi predstavnik Visokošolskega sindikata Slovenije prof. dr. Marko Marinčič, njegov namestnik pa je predsednik VSS Gorazd Kovačič.

Gorazd Kovačič
Gorazd Kovačič (Žiga Živulović jr./BOBO)

Kot so pojasnili na ministrstvu, je naloga delovne skupine, da pripravi koncept in predlog nove visokošolske zakonodaje, po časovnici pa naj bi se to zgodilo do konca leta. “Očitki visokošolskega sindikata, ki jih navajajo v svojem pismu, so ne samo neutemeljeni, temveč tudi neresnični,” so zapisali in ob tem zatrdili, da osnutek nove visokošolske zakonodaje sploh ne obstaja.

Prav tako na ministrstvu za visoko šolstvo pričakujejo, da bodo v sindikatu svoje pomisleke v nadaljnje delili v delovni skupini, in ne v medijih. “Delovna skupina mora delovati neodvisno, brez pritiskov, kar vključuje tudi pritiske sindikata,” so dodali in poudarili, da je namen prenove visokošolske zakonodaje to, da izobraževanje na tej stopnji v Sloveniji ostane kakovostno, mednarodno primerljivo, pravično in dostopno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.