Z vojaško metodo lahko zaspite v le 10 sekundah

Magazin 26. Maj 202305:52 1 komentar
spanje
Profimedia

Metodo naj bi uporabljali ameriški vojaki, ko so želeli zaspati kljub težkim okoliščinam. Uspešna je v 96 odstotkih, trdi strokovnjakinja.

Pedijatrinja in osteopatinja dr. Jessica Andrade iz Bostona pravi, da gre za metodo, ki vas bo uspavala v nekaj minutah, z vajo in prakso pa tudi v 10 sekundah.

Metodo imenujejo tudi “vojaška”, ker naj bi jo popularizirali ameriški vojaki, ki so jo uporabljali za uspavanje v težkih okoliščinah, piše srbski City Magazin. Prvič jo je opisal leta 1981 v knjigi “Relax and Win” (“Sprosti se in zmagaj”) Lloyd (Bud) Winter, ki je sicer veljal za enega najboljših trenerjev atletov-sprinterjev vseh časov. Zato metodo nekateri imenujejo tudi “Bud Winterjeva metoda”. Metoda vključuje tri glavne točke: sproščanje mišic, nadzor dihanja in vizualizacijo. V procesu poskušamo sprostiti vse mišice v telesu, od glave do nožnih prstov in “izprazniti glavo”.

Nekateri boste morda opazili, da je tehnika močno podobna tudi tehnikam avtogenega treninga. Vojaška metoda menda deluje kar pri 96 odstotkih tistih, ki z njo poskušajo, piše Jessica Andrade. Specialist za spanje iz New Yorka dr. Sanjeev Kothare pa poudarja, da je za ljudi, ki imajo težave s spanjem ali nespečnostjo pomembno, da v postelji ne berejo ali gledajo televizije. “Naj bo postelja edina stvar, ki jo povezujete s spanjem,” pravi. “Ko boste pripravljeni na spanje, ugasnite luč, da bo v vašem telesu začel naraščati melatonin, hormon spanja. Zaprite oči, mirno dihajte in se osredotočite na trebuh ter počnite to, kar predlaga vojaška metoda – sprostite celo telo in imejte v glavi le prijetne misli.”

Sproščanje mišic

Ležite na hrbtu, zaprite oči in z mislimi počasi potujte po telesu. Začnite na čelu. Predstavljajte si in tudi sprostite tamkajšnje mišice. Nadaljujte z očmi, obraznimi mišicami in spodnjo čeljustjo.

Če ne veste, kako mišice sprostiti, si lahko v mislih govorite: “Moje mišice so sproščene”, dokler ne začutite, da je temu tako. Sčasoma se boste navadili sprostiti mišice tudi brez notranjega prigovarjanja.

Potem se v mislih spustite do vratu in ramen. Ramena naj ne bodo napeta. Spustite jih čim niže, roke pa naj sproščeno ležijo ob telesu.

Tudi pesti in prsti naj bodo čimbolj sproščeni. Predstavljajte si, kako vam od vrha glave proti prstom na nogah kot val potuje toplota. Ob tem globoko dihajte in sproščajte mišice od prsi do stopal. Ponovno si predstavljajte topel občutek, le da ga tokrat spustite od srca do nožnih prstov.

Roke in ramena naj ostanejo čimbolj sproščena in mlahava. Da so mišice res sproščene, boste najbolje ugotovili, če boste poskusili neki del telesa (recimo roko ali prste na njej) premakniti, pa boste imeli občutek, kot da se morate za to malce potruditi.

Dihanje

Dihajte s prepono, kar pomeni, da se vam pri vdihu mora dvigovati trebuh in ne ramena. Dihate lahko skozi usta, ali pa vdihate skozi nos in izdihnete skozi usta. Ko boste imeli telo sproščeno, globoko vdihnite, potem pa počasi izdihnite. Ves čas sproščanja dihajte umirjeno.

Vizualizacija

Medtem ko se sproščate, je zelo pomembno, da svoj um poskušate očistiti vseh stresnih misli. Zato si predstavljajte recimo, da ležite v čolnu sredi jezera, ali v viseči mreži ali pa v nekem prostoru, kjer se dobro počutite. Kadar koli ugotovite, da so vam misli zbežale kam drugam, si v mislih večkrat ponovite: “Ne razmišljaj. Ne misli.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.