Za lekarniško zbornico interventni zakon dobrodošel, a želijo dolgoročne rešitve

Slovenija 07. Jul 202312:56 0 komentarjev
Lekarna, zdravila
BOBO

Predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili je za javne lekarniške zavode dobrodošel, a bi bilo področje naročanja zdravil smiselno urediti dolgoročno, so za STA navedli v Lekarniški zbornici Slovenije. Za zagotavljanje nemotene preskrbe z zdravili je to treba storiti čim prej, pozivajo.

Vlada je na četrtkovi seji sprejela predlog interventnega zakona, s katerim bo poskušala urediti področje javnega naročanja zdravil. Po predlogu bi začasno odpravili problematiko hkratnega spoštovanja področnih predpisov in predpisov s področja javnega naročanja s strani javnih lekarniških zavodov.

V Lekarniški zbornici Slovenije namreč že vse od sprejema zakona, ki ureja javno naročanje, opozarjajo na njegovo nezdružljivost z zakonom o lekarniški dejavnosti. Obstoječi zakon o javnem naročanju namreč določa, da imajo lahko javni lekarniški zavodi samo enega cenovno najbolj ugodnega dobavitelja, kar pa po mnenju zbornice ni mogoče, saj tudi veletrgovci s polnim obsegom ne zagotavljajo vedno vseh zdravil. Zavodi bi tako morali imeti vsaj dva dobavitelja za isto zdravilo.

V zbornici so v odzivu za STA spomnili, da so na neskladje zakonodaje nenehno opozarjali tudi ministrstvo za zdravje in jih prosili za pomoč pri sistemski ureditvi problematike. “Skupaj smo želeli najti rešitev za področje nabave zdravil, s katerimi bo zagotovljena učinkovita in gospodarna poraba javnih sredstev, hkrati pa ne bo motena oskrba pacientov z zdravili, javni lekarniški zavodi pa bomo zmožni delati zakonito,” so navedli.

Ministrstvo je letos pristopilo k reševanju problematike, vendar v začetni fazi le začasno in v omejenem obsegu, v zbornici pa pričakujejo trajnejšo in sistemsko rešitev v nadaljevanju. V začetku junija so jih na ministrstvu tudi pozvali k pregledu osnutka zakona, ki naj bi začasno rešil težave v nabavi.

Predlagani interventni zakon je tako po oceni lekarniške zbornice dobrodošel, saj jih bo razbremenil pri nabavi zdravil, ki jih morajo v skladu s predpisi, ki urejajo lekarniško dejavnost, imeti na zalogi oziroma dobaviti v 24 urah.

“Pri preskrbi pacientov z zdravili sta nemotena preskrba z zdravili in postopek javnega naročanja zdravil v koliziji, pri čemer je preskrba z zdravili in zagotavljanje dostopnosti pacientov do zdravil nujna z vidika javnega zdravja in ustavne pravice do zdravstvenega varstva. Je pa treba poudariti, da gre za začasno rešitev,” so opozorili.

Zato menijo, da bi bilo smiselno področje naročanja zdravil urediti dolgoročno, da se za javne lekarniške zavode za nakup zdravil ne bi uporabljali splošni predpisi s področja javnega naročanja, temveč bi se uporabljala posebna pravila ob upoštevanju, da je že zdaj natančno določeno, kako zdravilo vstopa na trg in kako se oblikuje njegova veleprodajna in maloprodajna cena.

Menijo, da je treba čim prej pristopiti k sprejemu dolgoročnih sistemskih rešitev, ki bodo zagotavljale usklajenost predpisov in hkrati nemoteno preskrbo z zdravili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!