Za NSi sta vladna zakona “kaplja čez rob”, predlagajo “superreferendumski dan”

Slovenija 11. Mar 202417:21 2 komentarja

V NSi predlagajo izvedbo "superreferendumskega dneva". Na njem bi med drugim odločali tudi o zelenem prehodu in migracijski politiki. Ta dva referenduma želijo v najmanjši opozicijski stranki izvesti na isti dan kot že napovedana referenduma o izgradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in prostovoljnem končanju življenja.

Stranka NSi je v zadnjem mesecu zahtevala razpis kar dveh posvetovalnih referendumov, in sicer o spornih določilih energetskega zakona in o predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ.

Predsednik stranke Matej Tonin je na tiskovni konferenci razložil, zakaj so predlagali referenduma: “Ko opozicija ni slišana in ko vlada ne sliši niti ljudi, je referendumska zahteva edino orodje, ki ga opozicija še ima. In to smo tudi uporabili v dveh primerih, ki sta se nam zdela res kaplja čez rob,” je dejal Tonin.

Predlog koalicije, da se “prepove kurjenje drv in omejuje uporabo plina”, je za Tonina korak v napačno smer ter je sprožil izjemno buren odziv ljudi, ki bi jih to razvnelo in prizadelo. V NSi od koalicije tako pričakujejo, da bo izločila oziroma prilagodila sporni 22. člen tako, da bi črtala prepoved kurjenja in uporabe drv in omogočila uporabo plina pri novogradnjah tam, kjer to želijo.

Drug “pretres” je bil, tako Tonin, pri zakonu o uveljavljanju pravic nekdanjih narodov SFRJ, pri katerem je stranko najbolj zmotilo koalicijsko dopolnilo, s katerim bi otrokom pripadnikov narodov nekdanje SFRJ omogočili učenje maternega jezika in kulture v osnovnih in srednjih šolah. V NSi so konec lanskega leta predlagali prav nasprotno: uvedbo pripravljalnic, v katerih bi se otroci iz republik nekdanje SFRJ pred vstopom v osnovno šolo eno leto učili slovenščine, a je bil njihov predlog zavrnjen.

“Če k temu dodate še, da so se sredstva za Slovence v zamejstvu zmanjšala, da ni bilo denarja za slovenskega učitelja v Argentini in na to dodate še zakon, ki bi uveljavil, da se mora narodom nekdanje SFRJ omogočiti učenje njihovega maternega jezika v osnovnih šolah na davkoplačevalske stroške – to je bila enostavno kaplja čez rob,” je poudaril Matej Tonin.

Po njegovih besedah je bil pokazatelj, da gredo v pravo smer, tudi odziv Sazuja in številnih pripadnikov narodne skupnosti, ki, tako Tonin, v en glas zatrjujejo, da ni problem poznavanje maternega jezika, saj ga prišleki vsi govorijo, temveč v znanju slovenskega jezika: “Prav zato si tudi oni želijo, da si njihovi otroci in tudi oni sami čim bolje naučili slovenskega jezika, da bi se lahko čim boljše integrirali v slovensko družbo.”

Predsednik NSi pričakuje, da bo koalicija pri nadaljnjih obravnavah ta zakon zavrnila in ga prilagodila tako, da ne bo sporen. Koalicija je sicer z dopolnilom že črtala omenjeni člen.

NSi predlaga “superreferendumski dan”

V zvezi z omenjenima tematikama so v NSi napovedali razpis posvetovalnih referendumov, pri čemer bodo referendumski vprašanji najverjetneje prilagodili širši temi migracij in zelenega prehoda.

Ker se trenutno v Sloveniji napovedujeta že dva referenduma, o izgradnji drugega bloka Jedrske elektrarne Krško in o evtanaziji, v NSi predlagajo en “superreferendumski dan”, na katerem bi volilci odgovorili na štiri različna vprašanja. “Zdi se nam, da bi bila zadeva tako najbolj racionalna. Na en dan bi lahko obdelali pomembna vprašanja, ki se tičejo Slovenije,” je razložil Tonin.

Vprašanje, ki ga predlaga NSi, bi se na področju migracijske politike glasilo, ali podpirajo “multi-kulti pristop ali integracijski pristop”.

Na področju zelenega prehoda bi bilo po mnenju prvaka NSi ljudi treba vprašati, kakšen pristop k subvencijski politiki, ki se je po njegovem mnenju v preteklosti pogosto pokazala za neučinkovito, si ljudje želijo.

V NSi pred vložitvijo za razpis posvetovalnega referenduma sicer pričakujejo črtanje spornih členov. Če pa bo, kot sluti Tonin, vlada obstoječ energetski zakon preprosto sprejela brez sprememb, pa še vedno obstaja možnost zakonodajnega referenduma. “V kolikor vladna koalicija ne bo črtala najbolj spornih členov pri energetskem zakonu, bomo šli tudi v zbiranje podpisov za zakonodajni referendum,” je napovedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje